ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Poti fi profesor si sa distribui conspiratii? Trei exemple care ne sperie."
Sub acest titlu, doi speriati de la PressHub anunta lansarea unei anchete cu care o sa ne bage si pe noi in spaima. Titlul promitea sa fie jumatate meditatie etica, de filosofia stiintei, si jumatate thriller. Dar investigatia e un mare fas, care consta in capturi de pe facebook cu ce au postat trei cetateni si nu le-a placut ”investigatorilor”.

Seria se inscrie in curentul linsajului de presa ca forma a "culturii anularii". Gasesti opinii care nu-ti plac, dupa care cauti pe unde lucreaza opinentul ca sa vezi daca poti sa-l dai afara, sau macar sa-l faci de ras, sa ii stergi paginile pe Facebook sau Youtube. Pe scurt: jurnalism quality.

Singurul cunoscut din cei trei inspaimantatori e Gheorghe Piperea, care preda la drept si "era un avocat credibil, cu aparitii la televizor". (Era, dar s-a stricat.) Celelalte doua sunt o profesoara de la Liceul Cosbuc si de la o facultate din Brasov. Ia sa vedem de ce se fac vinovati.

Primul exemplu de la Piperea e mai mult argumentul omului de paie. Adica e tot perla aia cu temperatura, care ar fi mai mica decat da la Meteo. OK, a comis-o. Nu e subiectul pentru care e cunoscut si cel mai predilect al lui. Dar e mai greu de contrazis in restul ocaziilor cand n-a dat-o in bara, asa ca o folosesc pe asta.

Exemplul 2: Piperea baga spaima in lume ca se intoarce pandemia. Pai tocmai ce-a zis Rafila ca s-a intors covidul si sa purtam masca daca avem simptome. Concluzia "verificatorilor"? "Profesorul neaga stiinta". Bata-l Stiinta sa-l bata!

Exemplificarea e din alta postare, unde zice ca unele discipline n-ar fi chiar stiinte: virusologia, statistica, evolutionismul, climatologia. Ar fi fost de discutat la fiecare in parte masura in care asertiunea se sustine. Dar n-a mai fost timp. Le-a negat, e negationist, trecem la urmatorul inculpat.

Profesoara de liceu din Bucuresti a zis ca transplantul se face de la oameni vii, ca organele nu se pot preleva de la cadavre. Autorii nu explica daca e fals si se poate face transplant de la cadavre. Dar cum sa mai predai limba română liceenilor, dupa ce ai zis una ca asta, tovarasi!?

Tot inculpata se face vinovata ca gaseste coincidente intre decesele subite si vaccinare. Nici aici curiozitatea jurnalistica n-a razbatut mai departe de captura de ecran dupa postare. Nu tu studii, nu tu statistici in cat la suta din cazuri apare corelatia respectiva fata de cele fara ea. Noi aici nu facem stiinta, doar aparam Stiinta. Rechizitoriul suna ca si cum nu scapa fara executare: "Alis Popa nu pune la indoiala doar eficienta vaccinului Covid 19, dar si pe a celui impotriva HPV." (Recidivista, dupa cum inteleg.)

A treia inculpata, profesoara din Brasov se face vinovata de ceva la fel de grav: s-a intrebat cine l-a omorat pe Prigojin! Aici sunt chiar derutat, ca postarea era de genul: ipotezele sunt (si urma o lista). Lista era de genul a murit sau n-a murit, ar fi putut fi accident sau mana lui X,Y,Z. Nu pricep ce i se reproseaza, ca lipseau doar ipoteze gen "a fost rapit de extraterestri". O fi trecuta la "conspiratii" si varianta "Putin l-a omorat pe Prigojin"?

Site-ul PressHub e creat de Fundatia Freedom House, condusa de Cristina Guseth si finantata de Departamentul de Stat al SUA. Deci, tehnic, chiar e rezultatul unei conspiratii americane de a propaga anumite pozitii favorabile in alte tari de pe glob. Intre editorialisti se numara activisti salvati de pe la alte publicatii ca Sabina Fati, Sidonia Bogdan, Ovidiu Nahoi.

REACȚIUNEA

Vedeți și Se repetă cazul Andrew Tate. Celebrul comediant Russell Brand, cunoscut pentru pozițiile sale anti-vaccin, a fost acuzat de viol, agresiune sexuală și abuz emoțional, presupuse acte care s-ar fi petrecut acum 10 și 17 ani!