ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nimic nou sub soare: politicul sau economicul se amestecă în politica editorială a presei. Acum este la rând Gazeta Sporturilor. Echipa GS  acuză acest amestec. Jurnaliștii spun că au refuzat cererile unor manageri de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate. 

Acționarii de la Ringier l-au concediat pe capul răscoalei prin „separare amiabilă”. Redactorul șef Cătălin Țepelin a plecat după 20 de ani de activitate la GS, în aplauzele colegilor rămași. Elvis has left the building!

Speța GS vs. Ringier trebuie discutată de facto și de jure. 

Formal și de drept, ziariștii de la GS au dreptate și ar trebui sprijiniți. Amestecul în editorial este cancerul presei, este teama și lupta oricărui gazetar demn de acest nume. Au fost jurnaliștii de la GS demni de acest nume? 

Pe fond și de fapt, ziariștii de la GS și-au redescoperit coloana vertebrală pierdută de toți gazetarii main-stream după martie 2020, când a început pandemența generalizată. GS s-a lăudat, în timp, nu doar cu profilul său sportiv, dar și cu jurnalismul de investigație. 

Dar n-am văzut ca Gazeta Sporturilor să ancheteze realitatea pandemiei ori siguranța și eficiența superbului.
Gazetarii se plâng acum că li se cer lucruri contrare regulilor presei democratice. 

Dar nu-mi amintesc să se fi plâns când autoritățile le-au cerut să promoveze restricțiile și abuzurile contra libertății și drepturilor civice, impuse anticonstituțional, fapt confirmat de instituții ca Avocatul Poporului sau Curtea Constituțională. 

Compasiunea și solidaritatea pentru GS pornesc de la întrebarea: a luat ziarul bani guvernamentali ca să sprijine interdicțiile pandemenței și un ser experimental?

Spune celălalt Cătălin și mare șef al GS, Tolontan: „Oricum, nu contează pe câți ne dau afară, noi oricum nu putem să ne facem altfel meseria. Niciodată nu vom înșela publicul.”

Dar când ați susținut că serul e sigur și eficient ați înșelat sau nu publicul? Ați făcut rost, prin mijloace specifice jurnalismului, de o mostră de ser și l-ați trimis la o analiză de laborator? I-ați băgat în seamă pe doctorii care au băgat superbul sub microscop? 

Ați folosit principiul jurnalistic „audiatur et altera pars”? I-ați intervievat pe medicii sau experții care s-au opus măsurilor pandemente? 

Nu, v-ați mulțumit să-i etichetați drept „conspiraționiști”, să-i izolați și să-i blamați în cor, alături de presa cu lesa. 
Echipa GS e renumită pentru investigațiile sale. S-a remarcat în dosarul Hexipharma, cel cu dezinfectanții diluați și ineficienți, livrați spitalelor. Nu-mi amintesc vreo anchetă spectaculoasă despre tunurile date, în pandemență, cu materiale sanitare, cu izolete și cu măști,  cu peste suta de milioane de doze achiziționate pentru nici 20 de milioane de locuitori. 

Nu-mi amintesc de vreun ziarist de la Gazetă concediat fiindcă a demascat afacerile clanului Ursulinilor cu Pfizer, cum a pățit Adrian Onciu înainte să zboare de la Mediafax. Uite că acum procurorul European anchetează fix speța asta. 

Nu-mi amintesc măcar o anchetă despre sportivii decedați suspect după înțepare. De ce atâtea morți subite după campania de capsare? Nu-mi amintesc să se fi întrebat gazetarii de ce infarctul l-a doborât pe teren pe fotbalistul danez Eriksen ori de ce natură sunt problemele cardiace care l-au obligat să se retragă, prematur, pe fotbalistul argentinian Kun Aguero.

Toate astea le-au făcut puținii jurnaliști independenți rămași în afara main stream media și cenzurați din greu. 

De Carlson Tucker ați auzit? L-au dat afară de la Fox. Bine, omul nu moare de foame. Nici Tolo nu moare de foame. Dar n-am văzut să-și fi sacrificat vreodată postul ca să spună despre conspiraționiști că fac parte din publicul Gazetei sau al Libertății și că au dreptul la opinie. 

Așa că, regret, dar ce văd acum miroase a melodramă ipocrită. 

Oficialul FRF, Andrei Vochin a plâns în direct, la emisiunea lui Horia Ivanovici de la Fanatik, impresionat de soarta crudă a foștilor colegi de la Gazeta Sporturilor. 

CTP a spus că renunță la colaborarea cu ziarul, ca să-i pedepsească pe patronii răi și fameni de la Ringier. 

Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent au acuzat Ringier că a ajuns  să-și transforme „propriul său cod editorial într-un un text golit de conținut”.  

Toți cei enumerați, solidarizați ca unul cu GS, sunt aceleași voci ale prigoanei contra drepturilor și libertăților civice, din pandemență. Sunt dintre cei care au îndemnat la disprețuirea și persecutarea unor români care au refuzat experimentele pe propria piele. 

Gazeta Sporturilor este un ziar de sistem și care a slujit sistemul. Se vede după cine i-a lăudat, elemente de vârf ale progresismului mondial. 

2020-2021: Sute de ziare, televiziuni și radiouri din întreaga lume relatează despre ”extraordinara echipă a ziarului românesc Gazeta Sporturilor”, consemnează The New York Times.

Iunie 2021: Parlamentul European îi invită pe ziariștii GSP în plenul său, iar președintele PE spune: „Presa trebuie să fie liberă. Mereu”. 

GS a fost mereu liberă să scrie conform comandamentelor sanitare sau de altă natură, fără umbră de îndoială asupra știrilor oficiale. Și a scris cu talent și profesionalism. 

Dar degeaba ai valoare profesională, fără coloană vertebrală. Valoarea contează doar în slujba adevărului. 
 
Nu știu dacă GS și-a regăsit coloana. Nu cred că s-au trezit brusc. Mai degrabă, acest scandal de „libertatea presei” pare să fie o tentativă de recredibilizare a jurnalismului, care s-a mânjit îngrozitor în pandemență. 

Și sunt sigur că mai e ceva în spate, fie legat de alegerile din 2024, fie de altceva. Vom afla până să cânte tolontanul de 3 ori.