ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


DECLARAȚIE POLITICĂ

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

Ziua de 14 mai a fost declarată prin lege Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

În noaptea de 14/15 mai 1948 a avut loc arestarea a peste 15.000 de tineri români. Majoritatea acestora erau studenți, elevi, intelectuali, preoți. Părintele Justin Pârvu, el însuși arestat în acea noapte, spunea că este „noaptea cea mai odioasă, cea mai criminală pentru istoria politică și socială din România”.

Arestările au fost parte a unui plan minuțios, pregătit la Moscova, fiind coordonate de generalul Saharovski și de agenții KGB Gheorghe Pintilie, Alexandru Nicolski și Teohari Georgescu, în calitate de conducători ai Ministerului de Interne.

Ca deputată de Făgăraș, mă simt datoare să pronunț numele unor mari personalități ale Țării Făgărașului, arestate în noaptea de 14/15 mai 1948:

Părintele Arsenie Boca, starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus, avocatul Virgil Mateiaș, doctor în drept internațional și fost prefect al Făgărașului, Octavian Tomuța, fost șef de promoție al Liceului „Radu Negru”, profesorul de matematică Mihai Săbăduș de la același liceu „Radu Negru”, eminentul student Mihai Buracu. De altfel, mai mulți profesori și elevi ai Liceului „Radu Negru”, care aveau să scape de arestările din mai 1948, aveau să constituie sau să sprijine rezistența armată anticomunistă de pe versantul nordic al Munților Făgăraș, condusă de Ion Gavrilă Ogoranu. Din țară au mai fost arestați, printre alții, studentul Constantin Oprișan, strălucit discipol al filosofului Martin Heidegger și conducător al organizației anticomuniste „Frățiile de Cruce”, Gheorghe Jimboiu, liderul studenților brașoveni, studentul medicinist Gheorghe Calciu Dumitrescu, cel care avea să devină preot și denunțător al atrocităților regimului comunist, Părintele Justin Pârvu, pe care credincioșii l-au numit Duhovnicul Neamului. Elita generației 1948! Cu toții au iubit libertatea mai mult decât viața, după cum spunea Ion Mogoș, unul dintre partizanii anticomuniști din Munții Făgărașului. Pentru ei, libertatea a luat chipul lui Dumnezeu.

Legea nr. 127/2017 stabilește sărbătorirea anuală a zilei de 14 mai de către autoritățile centrale și locale, dar și de către instituțiile de cultură din țară, prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane și manifestări specifice pentru cinstirea memoriei acestor martiri. Din păcate, autoritățile nu se implică în astfel de manifestări de recunoștință, timorate fiind de acțiunile Institutului „Elie Wiesel”, care au atacat personalități exemplare ale rezistenței anticomuniste, cum ar fi Ion Gavrilă Ogoranu, Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, Părintele Justin Pârvu, Radu Gyr și mulți alții. În opinia mea, astfel de acțiuni ale institutului guvernamental mai-sus amintit, condus de odrasla unui ideolog bolșevic, Alexandru Florian, un marxist notoriu, nu fac decât să producă dezbinare și antisemitism.

De asemenea, sesizez că Parlamentul României a instituit recent, în 19 martie a.c., ca ziua de 14 mai să devină Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, deși Consiliul Legislativ a atras atenția că alegerea zilei de 14 mai nu se justifică, pentru că statul român a recunoscut Israelul și a stabilit relații diplomatice cu acesta pe 11 iunie 1948, iar astfel de zile trebuie alese pentru a avea aceeași semnificație pentru ambele țări. În Expunerea de Motive a Legii se afirmă că „România și poporul român fac parte integrantă din ADN-ul Statului Israel”. Am votat împotrivă, convinsă fiind că această propunere este una provocatoare, fiind o subminare a Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

Închei declarația mea politică cu mărturisirea lui Mihai Timaru, un erou al rezistenței anticomuniste, reprezentant al generației de la 1948: „Aceștia suntem noi, românii, care ne-am opus fiarei comuniste pentru a-L apăra pe Hristos și ființa Neamului”.

Deputat neafiliat,

Raluca-Maria Borta

Salut Făgăraș!