ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectele de „energii refolosibile” sunt abandonate într-un ritm nemaivăzut până acum. Tendința s-a accelerat din luna iulie a acestui an.

Să fie o coincidență că atunci a devenit clar că faimoasa contraofensivă a Kievului este un fiasco, că Ucraina nu poate câștiga războiul și că schimbarea ordinii economice mondiale de către BRICS pare inevitabilă?

O analiză de Nicole James în The Epoch Times pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

Asistăm la primele semne de rezistență globală față de constrângerile politicilor net zero?

Niciodată în istorie nu a existat o grabă mai mare a investitorilor de a se descotorosi de acțiuni cum este cea înregistrată azi în cazul energiilor refolosibile.

Reuters relatează că fondurile de energie refolosibilă au suferit retrageri nete de 1,4 miliarde de dolari, în trimestrul al III-lea (iulie-septembrie) din 2023.

Datele fondului LSEG Lipper arată că este vorba de cea mai mare retragere trimestrială care a avut loc vreodată.

De asemenea, s-a înregistrat o scădere de 23% din totalul activelor în acest domeniu, față de sfârșitul lui iunie, sector evaluat în prezent la 65,4 miliarde de dolari.

Indicele S&P Global Clean Energy (.SPGTCLENa scăzut și el cu 30% anul acesta, cea mai mare parte a declinului înregistrându-se din iulie încoace.

Acest Indice cuprinde companiile de energie solară și eoliană precum și companiile din domenii conexe acestora.

Prin contrast, Indicele S&P 500 Energy (.SPNYcare se axează puternic pe petrol și gaze naturale, a înregistrat o creștere ușoară în acest an.

Nu doar investitorii fug de Net Zero. Politicienii își exprimă și ei îngrijorările.

Senatorul australian Matt Canavan a declarat că Net Zero „a eșuat total”.

Canavan consideră că Net Zero este doar „publicitate mincinoasă” și o „nebunie absolută”.

El a spus:

„Aproape tot ce cultivăm, producem, facem în societatea noastră se bazează pe folosirea combustibililor fosili.”

Patrick Moore, co-fondator al Greenpeace, este de acord.

El a declarat într-o emisiune a lui Tucker Carlson:

„Dacă am interzice combustibilii fosili, producția agricolă s-ar prăbuși rapid. Oamenii ar începe să sufere de foame... și jumătate din populație ar muri în scurt timp.”

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a amânat pentru 2035 interdicția producției de mașini noi pe benzină și motorină precum și a încălzirii cu gaze.

Decizia a fost amânată deja de două ori – pentru 2025 și apoi 2030.

Sunak a declarat:

„Nu vom salva planeta băgând poporul britanic în faliment.”

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că centralele pe gaz nu vor fi interzise. De asemenea, el a refuzat să anunțe o dată pentru renunțarea la combustibilii fosili.

La alegerile din acest weekend, guvernul din Noua Zeelandă a fost trimis în opoziție. Taxarea vitelor pentru emisiile de metan și transformarea pășunilor pentru ovine și bovine în plantații de pin au provocat revolta alegătorilor din zonele rurale.

În Olanda, mișcarea Fermier-Cetățean este principalul partid din Senat și din toate parlamentele regionale.

Germania intenționează să reactiveze centralele pe cărbune, iar unele dintre cele mai importante corporații germane, ca Volkswagen, Siemens și BASF, își părăsesc țara mamă pentru locuri mai prietenoase, din cauza costurilor locale prea mari legate de Agenda Verde.

Candidatul la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Robert F. Kennedy Jr., consideră că ecologismul adevărat constă în protejarea habitatelor naturale, în păstrarea ecosistemelor și în reducerea poluării și a despăduririlor. El a declarat că toate acestea nu au nici o legătură cu Net Zero.

Până și Bill Gates afirmă acum „nici o țară din zona temperată nu va deveni nelocuibilă”.

Ce mare deosebire față de declarația sa de la Fox News de acum doi ani, când spunea:

„Emigrația din Siria pe care am văzut-o ca urmare a războiului civil, care era cumva dependentă de condițiile meteorologice, o vom vedea multiplicată de 10 ori pentru că zonele ecuatoriale vor deveni nelocuibile.”

În timp ce Australia contribuie cu ceva mai mult de 1% la emisiile mondiale de dioxid de carbon (un nivel similar celui al Marii Britanii), în 2022, China a aprobat o capacitate energetică suplimentară produsă de cărbune de 106 gigawați, ceea ce duce capacitatea sa energetică totală produsă de cărbune la 243 de gigawați.

Acesta reprezintă echivalentul a 243 de centrale pe cărbune, în condițiile în care China contribuie cu aproximativ 30% la emisiile globale de dioxid de carbon.

Între timp, în iunie, autoritățile din Suedia au renunțat la ambiția de a atinge Net Zero și a avea 100% energie regenerabilă până în 2045.

La rândul ei, Norvegia a anunțat investiții de peste 18 miliarde de dolari pentru exploatarea a 19 câmpuri petrolifere și gazeifere.

La nivelul Uniunii Europene se înregistrează din partea alegătorilor o tendință de a întoarce spatele partidelor „verzi” și de a se reorienta către cele anti-UE.

Potrivit Politico, unul dintre motive este atitudinea alegătorilor față de politicile de tranziție climatică.

Revenind în Australia, profesorul geolog Ian Plimer a criticat vehement ideea emisiilor Net Zero.

El a declarat la ADHTV:

„Pricipiile fondatoare ale științei sunt de a nu altera dovezile originale. Ceea ce s-a petrecut cu recordul nostru de temperatură, când trecutul a fost răcit ca să se creeze impresia că avem o încălzire. Este o fraudă.”

Senatorul Ralph Babel a declarat în Parlamentul australian că Net Zero este o „escrocherie totală, concepută pentru a ne închide țara și a-i îmbogăți pe prădătorii globaliști și Partidul Comunist Chinez”.

Totuși, mai sunt unii care se cramponează de conceptul Net Zero.

Fostul premier britanic Theresa May a scris pe X (Twitter):

„Net Zero nu este un cost care trebuie minimizat – este  oportunitatea de dezvoltare a secolului, în valoare de 1.000 de miliarde de lire sterline pentru companiile britanice de acum până la sfârșitul deceniului.”

Dar investitorii nu cred acest lucru.

În timp ce numeroase proiecte de energii regenerabile sunt abandonate sau amânate, precum proiectele eoliene din Marea Britanie, Olanda sau Norvegia, din cauza unor constrângeri precum explozia costurilor, Rich Pontillo, consilier șef la Nasdaq IR Intelligence, a declarat pentru Reuters că ar putea exista o revenire a acestei tendințe ca urmare a subvențiilor guvernamentale americane„masive”.

Totuși, dacă va exista o schimbare de președinte în 2024, Pontillo ar putea să-și reconsidere declarația.