ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe lângă frumusețea Canonului de Pocăință al Sfântului Andrei Criteanu, pe care vă invit să îl experiați din plin în aceste zile în biserici, vă mai propun ceva:

Cei care nu au în casă o candelă, să-și cumpere (o găsiți la toate pangarele mai garnisite din bisericile mari) și să o aprindă în casă, pe o poliță, lângă o icoană.

Candela are funcția ei veghetoare în casa creștinului, pe care mulți o trec cu vederea. Am văzut că nu sunt foarte mulți preoți care o recomandă stăruitor mirenilor din parohie. Candela a devenit desuetă pentru creștinul de azi, care mai degrabă arde candele în format electronic decât să-și păteze degetele de ulei.
Diavolii urăsc lumina candelei, care le aduce în față legătura noastră cu Dumnezeu.
Ca tot ce este bun, lumea de azi subestimează lucrarea acesteia.

Și în unele biserici ortodoxe vedem oroarea înlocuirii candelei cu un mic bec plasat în sticla colorată, adică se plasează falsul secularist în locul văpăii ce pâlpâie ca viața noastră în mâinile Proniei, asta nu poate să aducă decât întristare. Trăirea autentică și Taina este înlocuită de pastișa kitsch, ceea ce este, cred eu, nedemn pentru Casa Domnului.

Cu îngăduința voastră fac propunerea ca să ne umplem casele cu Lumina lui Hristos nu doar de Înviere, ci permanent. Și să facem această mică jertfă care aduce mult har unei case.

Poate că aceste mici flăcărui bineprimite de Domnul, vor schimba puțin din atmosfera care otrăvește această societate. Că o candelă nu o aprinzi fără o mică rugăciune, iar toate aceste lumini de har pot să schimbe multe nu doar în sufletele noastre tiranizate de false probleme, care ne împrăștie mintea, dar pot aduna energiile sufletești chiar în casele, satele, orașele și în tot neamul nostru aflat la răscruce.

Dacă nu știm noi, va viersui lumina lină din candelă pentru noi:

Cu noi este Dumnezeu!
Înțelegeți, neamuri și vă plecați
Căci cu noi este Dumnezeu!