ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul și politologul american care a denunțat ca nimeni altul Dictatura Covid și a prevăzut încă din 2015 Războiul din Ucraina face o radiografie a monstruozităților care se petrec acum în Gaza.

O analiză publicată pe Substack pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

Nu cred că cele ce voi spune despre ceea ce se petrece în Gaza vor schimba politica israeliană sau americană în acest conflict.

Însă doresc să rămână consemnat undeva, astfel încât, atunci când istoricii vor privi în urmă către această catrastrofă morală, să vadă că americanii s-au situat de partea bună a istoriei.

Ceea ce Israelul face în Gaza populației palestiniene civile – cu sprijinul administrației Biden – este o crimă împotriva umanității care nu servește nici unui obiectiv militar semnificativ.

Cum spune J-Street, o importantă organizație de lobby israeliană, „amploarea dezastrului umanitar în curs și pierderile civile sunt aproape inimaginabile”. (1)

Permiteți-mi să explic.

UNU. Israelul masacrează cu bună știință un număr uriaș de civili, dintre care circa 70% sunt copii și femei

Afirmația că Israelul face mari eforturi pentru a minimiza pierderile civile este dezmințită de declarațiile unor înalți oficiali israelieni.

De exemplul, purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene (IDF) a declarat pe 10 octombrie 2023 că „accentul este pus pe distrugeri, nu pe precizie”.

În aceeași zi, ministrul Apărării, Yoav Gallant, a anunțat:

„Am diminuat toate reținerile – ucidem pe oricine cu care ne luptăm; vom folosi toate mijloacele.” (2)

Mai mult, este clar din rezultatele campaniei de bombardamente că Israelul ucide civili fără discriminare. Două studii detaliate ale campaniei de bombardamente a IDF – ambele publicate în presa israeliană – explică în amănunt cum Israelul omoară un număr uriaș de civili.

Merită să cităm titlurile a două articole care ilustrează succint ce spune fiecare:

„O uzină de asasinare în masă: În interiorul bombardamentelor calculate ale Israelului în Gaza.” (3)

 „Armata israeliană a renunțat la rețineri în Gaza, iar datele arată ucideri fără precedent.” (4)

În mod similar, New York Times a publicat un articol la sfârșitul lui noiembrie 2023, cu titlul:

„Sub tirul de baraj al Israelului, civilii din Gaza sunt uciși într-un ritm record.”(5)

Prin urmare, nu este deloc surprinzător că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat:

„Asistăm la un masacru al civililor fără precedent și nemaivăzut în nici un conflict” de la numirea sa în funcție, în ianuarie 2017. (6)

DOI. Israelul înfometează deliberat populația palestiniană disperată, limitând considerabil cantitatea de hrană, de carburant, de aragaz, de medicamente și de apă care pot fi importate de Gaza.

În plus, îngrijirile medicale sunt extrem de greu de obținut pentru o populație care numără azi în jur de 50.000 de civili răniți.

Nu doar că Israelul a limitat considerabil aprovizionarea cu combustibil în Gaza, de care spitalele au nevoie pentru a funcționa, dar a și țintit cu bombardamentele sale spitalele, ambulanțele și posturile de prim ajutor.

Comentariul ministrului Apărării, Yoav Gallant, din 9 octombrie, ilustrează foarte bine politica israeliană:

„Am ordonat un asediu total asupra Fâșiei Gaza. Nu va exista electricitate, nici hrană, nici carburant, totul este închis. Luptăm cu niște bestii umane și acționăm în consecință.” (7)

Israelul a fost constrâns să permită aprovizionări minime în Gaza, însă cantitățile sunt atât de mici încât un înalt oficial ONU a declarat că „jumătate din populația Gazei moare de foame”.

El continuă, semnalând că „în anumite regiuni, nouă familii din zece petrec o zi și o noapte întreagă fără nici un fel de hrană”. (8)

TREI. Liderii israelieni vorbesc despre palestinieni și despre ce doresc să facă în Gaza în niște termeni șocanți. Mai ales că unii dintre ei pomenesc neîncetat și de ororile Holocaustului.

Într-adevăr, retorica lor l-a determinat pe Omar Bartov, un important expert israelian al Holocaustului, să tragă concluzia că Israelul are „intenții genocidare”. (9)

Alți specialiști în Holocaust și în genocid au oferit un avertisment similar. (10)

Pentru a fi mai precis, este lucru comun ca liderii israelieni să îi numească pe palestinieni „animale umane”, „bestii umane” și „oribile animale inumane”. (11)

Și, după cum explică limpede președintele Israelului, Isaac Herzog, acești lideri vorbesc așa despre toți palestinienii, nu doar despre Hamas.

Herzog:

„Acolo, o întreagă națiune este responsabilă.” (12)

Nu e de mirare, după cum relatează New York Times, că este parte a discursului normal israelian să ceară ca Gaza să fie „aneantizată”, „rasă” sau „distrusă”. (13)

Un general IDF în retragere, care a proclamat că „Gaza va deveni un loc unde nici o ființă umană nu poate exista” afirmă și că „niște epidemii grave în sudul Fâșiei Gaza vor aduce mai rapid victoria”. (14)

Mergând și mai departe, un ministru din guvernul israelian a sugerat lansarea unei bombe nucleare peste Gaza. (15)

Aceste declarații nu sunt făcute de niște extremiști izolați, ci de înalți oficiali guvernamentali ai Israelului.

Evident, se vorbește mult și despre epurare etnică în Gaza (și în Cisiordania), având ca efect producerea unei noi Nakba. (16)

Pentru a-l cita pe ministrul Agriculturii:

„Acum, aplicăm Nakba în Gaza.” (17)

Poate însă că dovada cea mai șocantă a abisului în care a eșuat societatea israeliană este un video cu copii cântând un cântec care îți îngheață sângele în vine, celebrând distrugerea Gazei de către Israel:

„Într-un an îi vom nimici pe toți și ne vom întoarce să ne arăm câmpurile.” (18)

PATRU. Israelul nu doar ucide, rănește și înfometează un număr uriaș de palestinieni. El le distruge sistematic casele precum și infrastructura esențială – inclusiv moschei, școli, locuri de patrimoniu, biblioteci, clădiri guvernamentale cheie și spitale. (19)

Până pe 1 decembrie 2023, IDF avariase sau distrusese peste 100.000 de clădiri, inclusiv cartiere întregi care au fost trasformate în moloz. (20)

În consecință, un șocant procent de 90% din populația palestiniană de 2,3 milioane a fost alungată din căminele sale. (21)

În plus, Israelul depune eforturi concertate pentru a distruge patrimoniul cultural din Gaza. După cum relatează NPR, „peste o sută de situri de patrimoniu din Gaza au fost avariate sau distruse de atacurile israeliene”. (22)

CINCI. Israelul nu se mulțumește să îi terorizeze și să îi ucidă pe palestinieni: umilește public un număr important dintre bărbații lor care au fost arestați de IDF în timpul unor razii de rutină.

Soldații israelieni îi dezbracă în lenjerie intimă, îi leagă la ochi și îi expun public în cartierele lor – așezându-i în grupuri mari în mijlocul străzii, de exemplu, sau punându-i să defileze pe străzi – înainte de a-i urca în camioane și a-i duce în lagăre de detenție.

În majoritatea cazurilor, deținuții sunt eliberați ulterior, nefiind luptători Hamas. (23)

ȘASE. Deși masacrele sunt săvârșite de israelieni, ele nu ar fi posibile fără sprijinul administrației Biden.

Nu doar că SUA a fost singura țară care a votat împotriva unei recente rezoluții în Consiliul de Securitate al ONU, care cerea o încetare imediată a focului, dar ea livrează Israelului armamentul necesar pentru a realiza masacrul. (24)

După cum explica recent un general israelian (Yitzhak Brick):

„Toate rachetele noastre, muniția, bombele cu ghidaj de precizie, toate avioanele și bombele, totul este din SUA. În momentul în care ei închid robinetul, nu mai poți continua să lupți. Nu mai ai nici o capacitate... Toată lumea înțelege că nu putem duce acest război fără Statele Unite. Punct.” (25)

Remarcabil este că administrația Biden a încercat să grăbească expedierea de muniție suplimentară în Israel, ocolind procedurile normale dictate de legea exporturilor de arme. (26)

ȘAPTE. Chiar dacă atenția se îndreaptă în special către Gaza, este important să nu pierdem din vedere ce se petrece simultan în Cisiordania.

Coloniștii israelieni, în strânsă colaborare cu IDF, continuă să ucidă palestinieni nevinovați și să le fure pământurile.

Într-un excelent articol din New York Review of Books care descrie aceste orori, David Shulman relatează o discuție pe care a avut-o cu un colonist și care reflectă în mod clar dimensiunea morală a comportamentului israelian față de palestinieni:

„Dacă stai și reflectezi limpede, toate acestea decurg inevitabil din faptul că Dumnezeu le-a promis aceste pământuri evreilor și numai lor.” (27)

În paralel cu atacul său asupra Gazei, guvernul israelian a sporit considerabil numărul de arestări arbitrare în Cisiordania.

Potrivit Amnesty International, există numeroase dovezi care demonstrează că acești prizonieri au fost torturați și supuși la tratamente degradante. (28)

Privind la catastrofa care li se întâmplă acestor palestinieni, în minte îmi vine doar o singură întrebare pentru liderii israelieni, pentru susținătorii lor americani și pentru administrația Biden:

Nu vă e rușine?

 

(1) https://jstreet.org/press-releases/moment-of-truth-for-israels-government/

(2) Ambele citate pot fi găsite la:

https://www.haaretz.com/israel-news/2023-12-09/ty-article-magazine/.highlight/the-israeli-army-has-dropped-the-restraint-in-gaza-and-data-shows-unprecedented-killing/0000018c-4cca-db23-ad9f-6cdae8ad0000

(3)  https://www.972mag.com/mass-assassination-factory-israel-calculated-bombing-gaza/?utm_source=substack&utm_medium=email

(4)https://www.haaretz.com/israel-news/2023-12-09/ty-article-magazine/.highlight/the-israeli-army-has-dropped-the-restraint-in-gaza-and-data-shows-unprecedented-killing/0000018c-4cca-db23-ad9f-6cdae8ad0000

(5) https://www.nytimes.com/2023/11/25/world/middleeast/israel-gaza-death-toll.html

(6)https://www.un.org/sg/en/content/sg/press-encounter/2023-11-20/secretary-generals-press-conference-unep-emissions-gap-report-launch

(7)https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/defense-minister-announces-complete-siege-of-gaza-no-power-food-or-fuel/

(8)https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67670679

Vezi și: https://www.nytimes.com/2023/12/11/opinion/international-world/us-government-gaza-humanitarian-aid.html

(9)https://www.nytimes.com/2023/11/10/opinion/israel-gaza-genocide-war.html

Vezi și: https://www.nybooks.com/online/2023/11/20/an-open-letter-on-the-misuse-of-holocaust-memory/

(10)https://contendingmodernities.nd.edu/global-currents/statement-of-scholars-7-october/

(11)https://www.youtube.com/watch?v=Fr24GcCDgyM

(12)https://news.yahoo.com/israeli-president-says-no-innocent-154330724.html#:~:text=

(13) https://www.nytimes.com/2023/11/15/world/middleeast/israel-gaza-war-rhetoric.html

(14)https://www.nytimes.com/2023/11/10/opinion/israel-gaza-genocide-war.html

https://www.haaretz.com/opinion/2023-11-23/ty-article-opinion/.premium/giora-eilands-monstrous-gaza-proposal-is-evil-in-plain-sight/0000018b-f84b-d473-affb-f9eb09af0000

https://mondoweiss.net/2023/11/influential-israeli-national-security-leader-makes-the-case-for-genocide-in-gaza/

(15)https://www.timesofisrael.com/far-right-minister-says-nuking-gaza-an-option-pm-suspends-him-from-cabinet-meetings/

(16)https://mondoweiss.net/2023/10/israeli-think-tank-lays-out-a-blueprint-for-the-complete-ethnic-cleansing-of-gaza/

(17)https://www.haaretz.com/israel-news/2023-11-12/ty-article/israeli-security-cabinet-member-calls-north-gaza-evacuation-nakba-2023/0000018b-c2be-dea2-a9bf-d2be7b670000

(18)https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/watch-israeli-children-sing-we-will-annihilate-everyone-gaza

(19)https://www.middleeasteye.net/news/israel-palestine-war-gaza-public-library-destroyed-bombing

https://chrishedges.substack.com/p/israels-war-on-hospitals

https://www.middleeastmonitor.com/20231211-report-israel-destroyed-192-mosques-in-gaza-strip/

https://www.npr.org/2023/12/09/1218384968/mosque-gaza-omari-israel-hamas-war

(20)https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67565872

(21)https://www.cbsnews.com/news/israel-gaza-attacks-north-south-us-veto-un-ceasefire-resolution/

(22)https://www.npr.org/2023/12/03/1216200754/gaza-heritage-sites-destroyed-israel

(23)https://www.wsj.com/world/middle-east/israel-says-groups-of-hamas-militants-surrendered-amid-gaza-fighting-7891bc22

(24)https://www.timesofisrael.com/us-vetoes-un-security-council-resolution-demanding-immediate-gaza-ceasefire/

(25)https://www.jns.org/biden-is-the-primary-obstacle-to-israeli-victory/

(26)https://www.nytimes.com/2023/12/09/world/middleeast/us-israel-tanks-ammunition.html

(27)https://www.nybooks.com/articles/2023/12/21/a-bitter-season-in-the-west-bank-david-shulman/

(28) https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/11/israel-opt-horrifying-cases-of-torture-and-degrading-treatment-of-palestinian-detainees-amid-spike-in-arbitrary-arrests/