ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru a câștiga războiul cu Rusia, Ucraina are nevoie de ajutoare cu mult mai mari decât sunt capabile să îi ofere Statele Unite.

Un editorial al senatorului american J.D. Vance publicat în New York Times, pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Președintele Biden vrea ca lumea să creadă că piedica cea mai mare cu care se confruntă Ucraina sunt Republicanii și lipsa noastră de devotament față de comunitatea internațională.

Este greșit.

Problema cea mai mare a Ucrainei nu este Partidul Republican. Este Matematica.

Ucraina are nevoie de mai mulți soldați decât poate desfășura, în ciuda politicilor draconice de mobilizare.

Și are nevoie de mai multe echipamente decât pot furniza Statele Unite.

Această realitate trebuie să stea la baza oricăror politici față de Ucraina, de la ajutoarele aprobate de Congres la calea diplomatică aleasă de președinte.

Întrebarea cea mai importantă: de cât are nevoie Ucraina și cât putem noi să îi oferim?

Dl Biden sugerează că un nou ajutor de 60 de miliarde de dolari ar face diferența între victorie și înfrângere în războiul dramatic dintre Rusia și Ucraina.

Și asta este fals.

Șaizeci de miliarde nu reprezintă decât o părticică din cât ar fi nevoie pentru a schimba situația în favoarea Ucrainei.

Dar nu e vorba numai de dolari.

În primul rând, noi nu avem capacitatea de a produce cantitatea de arme de care are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul.

Să luăm de exemplu capacitatea noastră de a fabrica obuze de artilerie de 155 de milimetri.

Anul trecut, ministrul ucrainean al Apărării de atunci a estimat că necesitățile de bază pentru aceste obuze se ridică la peste 4 milioane de bucăți pe an.

Dar a adăugat că ar putea trage până la 7 milioane de obuze, dacă ar avea.

De la începutul conflictului, Statele Unite s-au străduit mult pentru a mări producția de obuze de 155 de milimetri.

Am dublat practic capacitatea de producție și acum putem produce 360.000 de bucăți pe an, adică mai puțin de o zecime din cantitatea de care Ucraina spune că are nevoie.

Obiectivul administrației Biden este de a atinge nivelul de 1,2 milioane de obuze – adică o treime din necesitățile Ucrainei – până la sfârșitul lui 2025.

Aceasta i-ar costa scump pe contribuabilii americani, doar pentru a obține un rezultat cu care ne-am obișnuit: eșecul pe plan internațional.

Nu mai departe de săptămâna aceasta, principalul comandant militar american în Europa a afirmat că, în lipsa unui nou ajutor (pentru Kiev), Rusia ar putea dispune în curând de un avantaj de 10 : 1 în materie de artilerie față de Ucraina.

Ceea ce nu a produs mari titluri de presă este faptul că, în prezent, avantajul actual al Rusiei este de cel puțin 5 : 1, în ciuda sumelor pe care le-am aruncat în război până acum.

Nici una dintre aceste proporții nu poate duce, în mod plauzibil, la o victorie a Ucrainei.

Partizanii ajutoarelor americane pentru Ucraina au afirmat că această abordare a noastră a fost o binecuvântare pentru economie, creând locuri de muncă în fabricile care produc armament.

Însă interesele noastre de securitate națională pot fi – și adesea sunt – diferite de interesele noastre economice.

Ideea că trebuie să prelungim un război sângeros și oribil pentru că este benefic pentru companiile americane este sinistră.

Putem și trebuie să reconstruim baza noastră industrială fără a expedia produsele sale într-un război străin.

Aceeași situație se înregistrează și în privința altor muniții. Să luăm de exemplu sistemul de rachete Patriot, principala noastră armă de apărare antiaeriană.

El este de o asemenea importanță în acest război, încât ministrul ucrainean de Externe l-a cerut în mod special.

Într-adevăr, doar în luna martie, Rusia ar fi lansat asupra Ucrainei peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone și 400 de rachete.

Pentru a respinge aceste atacuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alții au afirmat că au nevoie de mii de interceptoare Patriot pe an.

Problema este următoarea: Statele Unite nu fabrică decât 550 pe an.

Dacă aprobăm programul de ajutor suplimentar, examinat în prezent de Congres, am putea eventual mări această producție anuală la 650, ceea ce ar reprezenta totuși mai puțin de o treime din ceea ce are nevoie Ucraina.

Însă nu doar Ucraina are nevoie de aceste arme. Dacă China ar ataca Taiwanul, sistemele de rachete Patriot ar fi esențiale pentru apărarea sa.

De fapt, Statele Unite au promis să trimită Taiwanului rachete Patriot în valoare de aproape 900 de milioane de dolari, dar livrarea acestor arme și a altor resurse esențiale a fost grav întârziată, în bună parte din cauza penuriei create de războiul din Ucraina.

Dacă toate acestea sună prost, situația forței umane a Ucrainei este și mai dramatică.

Iată elementele de bază:

- Rusia are o populație de patru ori mai mare decât Ucraina.

- Ucraina are nevoie de mai mult de jumătate de milion de noi recruți, dar sute de mii de bărbați cu vârsta de luptă au fugit deja din țară.

- Soldatul ucrainean mediu are 43 de ani, iar mulți soldați au servit deja doi ani pe front, cu puține sau fără nici o oportunitate de concediu sau permisie.

- După doi ani de război, în unele sate nu mai există aproape nici un bărbat.

- Armata ucraineană a recurs la forță pentru înrolarea bărbaților, iar femeile au organizat proteste pentru a cere întoarcerea soților sau taților lor după ani lungi de serviciu pe front.

- Acest ziar a relatat un caz în care armata ucraineană a încercat să înroleze un bărbat diagnosticat cu handicap mintal.

Mulți la Washington par să creadă că sute de mii de tineri ucraineni au plecat la război cu zâmbetul pe buze și sunt fericiți să eticheteze orice idee contrară ca propagandă rusă.

Dar marile ziare de pe ambele maluri ale Atlanticului relatează că situația de pe teren din Ucraina este sumbră.

Casa Albă a declarat în repetare rânduri că nu poate negocia cu Vladimir Putin. Acest lucru este absurd.

Administrația Biden nu are nici un plan viabil pentru ca ucrainenii să câștige acest război.

Cu cât mai repede vor accepta americanii acest adevăr, cu atât mai rapid vom putea opri această catastrofă și negocia pacea.