ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se vorbește despre o renaștere economică a Ucrainei asemănătoare celei din Germania de Vest după Al II-lea Război Mondial. Este o utopie.

Un comentariu de Marcin Kedzierski publicat în săptămânalul conservator polonez Gosc Niedzielny pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Războiul de la frontiera de Răsărit a Poloniei durează de aproape zece ani.

Cu fiecare zi ce trece, distrugerile și pierderile cresc, chiar dacă nu mai urmărim îndeaproape cifrele.

Ucraina este pe cale să fie golită de sânge.

Cum a declarat președintele Zelenski într-un interviu la CNN, chiar dacă va avea loc o victorie, ea nu va fi cu „happy end”.

La începutul acestui an, cu gândul la Războiul din Iugoslavia, mă întrebam dacă Războiul din Ucraina va urma„Scenariul Croat”, în care am fi văzut Ucraina adunându-și puterile, participând la o contraofensivă rapidă și apoi reconstruindu-se...

Sau dacă nu cumva „Scenariul Sârb”, caracterizat de un conflict prelungit și un haos general, nu este mai probabil.

Din nefericire, în prezent, doar acest din urmă scenariu mai poate fi luat în calcul.

În același timp, în Polonia, există controverse frecvente în privința implicării noastre pentru ajutorarea Ucrainei. Deși, când e vorba de reconstrucția Ucrainei, se pare nu vom primi nimic în schimb.

Mi se pare foarte prematur să vorbim despre reconstrucție, în lumina veștilor care vin de pe front. Dar nu doar din acest motiv.

Săptămâna trecută, am participat la o conferință în care un profesor german a explicat ce ar trebui să se întâmple pentru ca Ucraina să repete miracolul economic german de după război.

Sau cel puțin miracolul economic polonez de după 1989.

Pe scurt, zicea el, ar fi necesare capitaluri, oameni instruiți și o politică economică liberală potrivită – precum cea dusă în Germania de Vest de cancelarul Ludwig Erhart, sau în Polonia de Leszek Balcerowicz. 

Lăsând deopare povestea de succes a Poloniei – pentru a nu ridiculiza prea tare miracolul liberal – aș vrea să mă concentrez deocamdată pe miracolul economic al Germaniei (Wirtschaftswunder).

Mi se pare că stimatul meu coleg de pe cealaltă parte a Oderului a neglijat doi factori esențiali care au făcut posibil miracolul lor economic.

Primul se referă la garanțiile de securitate americane și la prezența a sute de mii de soldați americani.

Al doilea, potrivit istoricilor economici, este că Aliații au evitat în mod deliberat să distrugă potențialul industrial al Germaniei de Vest.

În plus, și foarte important, Germania a evitat să plătească reparații de război, fapt care a permis ca enorma bogăție acumulată în timpul celui de-Al III-lea Reich să alimenteze creșterea economică a Germaniei de Vest.

Să privim acum la Ucraina. Nu vor exista garanții reale de securitate, iar războiul nu se va sfârși curând.

Infrastructura industrială și energetică este ținta constantă a atacurilor cu rachete.

Pierderile de război se măsoară deja în sute de miliarde de dolari.

Ucraina nu are capital, dat fiind că toate resursele sale sunt alocate susținerii ostilităților.

Nu va exista un Plan Marshall, nici confiscarea bunurilor financiare ale Rusiei.

În fine, este greu de crezut că, prin magie, instituții eficiente vor apărea peste noapte în Ucraina iar corupția va dispărea. Într-o asemenea situație, desigur, s-ar putea vorbi despre reconstrucție.

Dar un scenariu mai realist este preluarea controlului Ucrainei de către capitalul mondial, care să încerce să profite de pe urma zăcămintelor ucrainene sau a solului său fertil.

Practic, nici poporul ucrainean, nici micile noastre companii - nesemnificative la nivel global - nu vor avea nici un cuvânt de spus.

Acest lucru a fost demonstrat în mod clar cu ocazia diferendului privind importul de cereale ucrainene.

Concluzia?

Marea Reconstrucție la care visează ucrainenii și polonezii nu va exista.

Totuși, nu putem decât să sperăm că acest proces va demara cât mai grabnic posibil și că vecinii noștri din Est își vor regăsi cât mai curând un mod de viață normal.

Din păcate, va dura probabil mai multe generații până când acest lucru se va petrece.