ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Propaganda pentru așa-zisa „salvare a planetei” de un dezastru climatic, fără nici o bază științifică, este promovată agresiv de către o minoritate care urmărește înrobirea omenirii.

Un editorial de Tilak K. Doshi, publicat de RealClearWire, pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Pe 28 martie, președintele Mohamed Irfaan Ali al Guyanei, țară sud-americană, a devenit instantaneu un erou pentru mulți, refuzând să asculte lecțiile despre schimbarea climatică pe care un ziarist de la BBC a vrut să i le dea cu ocazia unui interviu.

Într-un clip videocare s-a viralizat pe X (fost Twitter) și pe alte rețele sociale, președintele Ali a răsturnat situația în defavoarea lui Stephen Sackur de la BBC, atunci când ziaristul a acuzat Guyana că agravează „criza climatică” permițând exploatarea rezervelor sale de petrol și de gaze recent descoperite.

„În viitorii zece sau douăzeci de ani este de așteptat să fie extrase din largul țărmurilor dvs. petrol și gaze în valoare de 150 de miliarde de dolari”, i-a spus Sackur președintelui.

„Este o cifră extraordinară. Dar gândiți-vă în termeni practici. Aceasta înseamnă – potrivit multor experți – că două miliarde de tone de emisii de carbon vor fi degajate în atmosferă din cauza acestor rezerve situate pe fundul mării.”

Șeful statului guyanez s-a grăbit să îi dea replica:

„Dați-mi voie să vă întrerup imediat. Știați că Guyana are o pădure de mărimea Angliei și Scoției luate împreună, o pădure care depozitează 19,5 gigatone de carbon, o pădure pe care noi am ținut-o în viață?”

Când ziaristul l-a întrebat pe președintele Ali dacă pădurea tropicală îi dă „dreptul”de a elibera carbon în atmosferă, liderul guyanez i-a răspuns:

„Asta vă dă dreptul de a ne da lecții despre schimbarea climatică? O să vă dau eu o lecție despre schimbarea climatică.”

Faptul că BBC dă lecții despre schimbarea climatică nu e o noutate: este ceea ce face adesea serviciul de presă susținut de statul britanic, și încă pe un ton care seamănă cu hărțuirea.

Dar are dreptate BBC în ceea ce afirmă despre „știința climatică”?

Alarmiști climatici și Detractorii lor

 BBC pare angajată instituțional în adoptarea unei atitudini alarmiste atunci când tratează subiectele legate de schimbarea climatică.

Programele BBC par să dorească a induce ideea de „catastrofă climatică” în toate subiectele legate de energie.

Remarcile arțăgoase ale lui Stephen Sackur adresate președintelui Guyanei privind dezvoltarea rapidă a acestei țări ca exportator de petrol și gaze sunt ceva obișnuit la BBC.

Reacția social media față de acest videoclip este grăitoare. Iată o succintă selecție de pe X din zilele de 29 și 30 martie:

Chris Rose (peste 130.000 de urmăritori): „Iată ceva magnific de urmărit. Președintele Guyanei pune realmente la punct BBC. Când ipocrizia și îngâmfarea se întâlnesc cu înțelepciunea și modestia.”

Simon Ateba (peste 670.000 de urmăritori): „EXPLOZIV: președintele guyanez Mohamed Irfaan Ali îl face zdrențe pe ziaristul de la BBC Stephen Sackur apropo de ipocrizia schimbării climatice. «Nu, nu, nu am terminat încă!» PRIVIȚI.”

Dilly Hussain (peste 110.000 de urmăritori): „«DAȚI-MI VOIE SĂ VĂ ÎNTRERUP IMEDIAT!» Președintele Guyanei a dat o lecție magistrală atunci când a fost întrebat de Stephen Sackur de la BBC despre noile zăcăminte de petrol și gaze ale țării sale și despre îngrijorările Occidentului privind «emisiile de carbon».”

Visegrad 24 (peste 970.000 de urmăritori): „«O să vă dau eu o lecție despre schimbarea climatică», îi spune președintele Guyanei ziaristului de la BBC, Stephen Sackur, opunându-i-se în timp ce acesta încerca să-i dea lecții președintelui caraibian despre faptul că petrolul este dăunător pentru mediu.”

Titlurile principalelor ziare din 30 martie reflectă și ele aceste mesaje sociale:

The Telegraph„Priviți: Președintele Guyanei îi administrează un perdaf reporterului BBC pentru că dă «lecții» despre schimbarea climatică.”

Times of India„«Ești în solda lor?» Președintele guyanez denunță ipocrizia occidentală a ziaristului.”

Fox News„Video-ul cu președintele Guyanei care îi dă replica reporterului de la BBC pe tema schimbării climatice devine viral.”

Ipocrizia obligatorie în narativele despre schimbarea climatică

Ce ne interesează aici este natura intrinsec ipocrită a interacțiunilor dintre reprezentanții țărilor dezvoltate și cei ai țărilor în curs de dezvoltare, în privința politicilor energetice și climatice.

Unele dintre interacțiunile cele mai evidente au loc cu ocazia întâlnirilor la vârf anuale COP („Conferences of Parties”) ale ONU privind clima.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu s-a jenat defel să facă declarații exagerate, avertizând în legătură cu un „cod roșu pentru omenire. Sirenele de alarmă sunt asurzitoare și dovezile sunt irefutabile.”

Într-adevăr, bazându-se pe modele îndoielnice de încălzire globală, de tip „crosă de hochei”, elaborate în Occident, secretarul general a proclamat venirea unei „ere de fierbere globală”.

La COP26, care s-a ținut la Glasgow în 2021, liderii occidentali li s-au adresat celor care reprezintă 80% din omenire cu discursuri duhnind a „imperialism al carbonului” (aici, aici și aici).

Mesajul lor poate fi rezumat aproximativ așa:

Ne angajăm să finanțăm lupta împotriva schimbării climatice pentru a vă ajuta. Există noi tehnologii energetice promițătoare care ne vor permite să ne atingem obiectivul zero net emisii până în 2050.

Perspectivele creării de locuri de muncă și ale creșterii economice sunt nelimitate grație energiei solare și eoliene, vehiculelor electrice, hidrogenului verde și capturării și sechestrării carbonului.

Totuși, trebuie să punem chiar acum capăt tuturor noilor investiții în combustibilii fosili! Trebuie să renunțați la combustibilii fosili, altfel planeta este condamnată!

În fața acestei ipocrizii tot mai insuportabile a păturii conducătoare occidentale, care descurajează utilizarea combustibililor fosili în țările aflate în curs de dezvoltare, reacția unor lideri precum președintele Ali al Guyanei nu este de mirare.

În 2015, Arvind Subramaniam, pe atunci principalul consilier economic al guvernului Indiei, a vorbit cât se poate de clar despre un nou imperialism al carbonului:

„Acțiunea lumii bogate împotriva combustibililor fosili este un dezastru pentru India și pentru alte țări mai sărace.”

Înaintea COP27, ținută în Egipt, la Sharm el Sheick, în 2022, principalul oficial african pentru energie, Amani Abou Zeid, comisar al Uniunii Africane însărcinat cu infrastructura și energia, a declarat că țările africane vor promova o „poziție comună în materie de energie, care să considere combustibilii fosili ca necesari pentru dezvoltarea economiilor și accesul la electricitate”.

La summit-ul climatic COP28, ținut la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, Sultan Al Jaber, președintele reuniunii și CEO al Abu Dhabi National Oil Company, a respins întrebările lui Mary Robinson, fost trimis special ONU pentru schimbarea climatică:

„Nu există date științifice, nici vreun scenariu care să indice că eliminarea progresivă a combustibililor fosili va permite atingerea (țintei de) 1,5 grade C (creșterea maximă a temperaturii mondiale).”

Într-un interviu, el a declarat:

„Cereți eliminarea progresivă a combustibililor fosili... Ajutați-mă, vă rog, și arătați-mi foaia de parcurs a unei eliminări progresive a combustibililor fosili care să permită o dezvoltare socio-economică durabilă... Afară de cazul în care intenționați să băgați din nou lumea în grote.”

Deja este prea mult!

Germania, lider mondial în materie de ambiții energetice verzi, reprezintă cel mai bun exemplu de ipocrizie evidentă în fața constrângerilor reale puse de fizică și de economie.

În 2022, ea s-a confruntat cu perspectiva de a intra în iarnă fără aprovizionarea energetică adecvată, dat fiind că și-a închis centralele nucleare și a pierdut accesul la gazele naturale rusești, impunând sancțiuni Moscovei (urmate de sabotajul conductei Nord Stream).

În acest context, Germania s-a reorientat rapid către producția de electricitate pe bază de cărbune și intenționează să își dubleze capacitatea de producție de energie electrică pe bază de gaz.

Potrivit Doomberg, o firmă de consultanță în domeniul energetic și financiar, Germania a revenit la cărbune „cu viteza și eficiența evacuării britanice de la Dunkirk”.

Agenția Internațională de Energie, instituția cea mai implicată în apelurile occidentale de a opri investițiile în combustibili fosilisublinia că „revenirea semnificativă” a Germaniei a provocat o creștere cu 9% a consumului de cărbune în Europa, în 2022.

Securitatea energetică și necesitatea de a încălzi locuințele, de a aprinde luminile și de a menține uzinele în funcțiune au fost mai importante decât obiectivele climatice care se doresc virtuoase.

Iar ipocrizia Germaniei este evidentă pentru mulți lideri din țările în curs de dezvoltare.

Președintele Guyanei, Irfaan Ali, nu trebuie să dea explicații, cu atât mai puțin să se scuze pentru că țara sa devine cu rapiditate un mare exportator de hidrocarburi al Americii de Sud.

Ziariștii de la BBC n-au decât să colporteze concepțiile lor de lux la cei care și le permit!