ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analiză : Viața bate filmul. Fără îndoială. Surpriza de astăzi vine de la Moscova, cu un anunț din partea organizației de stat însărcinată cu investigarea crimelor majore, potrivit căruia compania ucraineană Burisma a fost implicată în finanțarea teroriștilor:

Cel mai important organism de anchetă al Rusiei anunțat marți că a lansat o anchetă penală asupra unor înalți oficiali din Statele Unite și din țările membre NATO suspectați de „finanțarea terorismului”.

Comitetul de Investigații al Rusiei, care investighează infracțiunile majore, a „stabilit” că banii proveniți de la organizații comerciale au fost folosiți pentru „eliminarea unor personalități politice și publice proeminente” din interiorul și din afara Rusiei în ultimii ani, precum și pentru „a provoca daune economice” țării.

Cel mai înalt organism de aplicare a legii a numit compania energetică ucraineană Burisma Holdings drept una dintre organizațiile implicate. Fiul președintelui american Joe Biden, Hunter Biden, a fost membru al consiliului de administrație al Burisma între 2014 și 2019.

Așadar, care este marea problemă? Știam deja despre Hunter. Ce legătură are asta cu CIA? Îți sună cunoscut numele Cofer Black?

International Energy Group Burisma și-a extins consiliul de administrație pentru a include un expert în domeniul securității și al dezvoltării strategice. Joseph Cofer Black, fost director al Centrului de contraterorism al CIA și ambasador general pentru contraterorism, s-a alăturat recent Consiliului de administrație ca director independent la Burisma Group. Ambasadorul Black a demisionat din serviciul public în 2005, după o carieră de 30 de ani, și este considerat un expert de frunte și o figură semnificativă în probleme de securitate americană și internațională.

Ce ziceți de asta? Un ofițer CIA de carieră, fără experiență în industria petrolului și a gazelor naturale în afară de a pompa benzină pentru propriile vehicule, obține un loc de cinste într-un consiliu de administrație alături de Hunter Biden. Înainte de a se alătura consiliului de administrație al Burisma, dl Black a obținut un loc în consiliul de administrație al unei bănci letone:

Pe 11 octombrie 2016 a avut loc adunarea extraordinară a acționarilor societății pe acțiuni Baltic International Bank („Banca”), în cadrul căreia au fost adoptate decizii privind modificările în componența Consiliului de supraveghere al băncii.

Joseph Cofer Black a fost invitat să se alăture membrilor existenți ai Consiliului de supraveghere al Băncii – Valērijs Belokoņs, Vlada Belokoņa, Andris Ozoliņš și Dr. Hans – Friedrich Von Ploetz – începând cu 1 noiembrie 2016.

Calificarea aparentă a lui Cofer Black pentru a face parte din consiliul de administrație al Băncii a fost experiența sa în domeniul combaterii terorismului. Într-un interviu acordat DELFI, o revistă de afaceri, Cofer a susținut că are expertiză în domeniul finanțării terorismului:

Ce are în comun contraterorismul cu activitatea bancară? Cât timp aveți la dispoziție? De fapt, [sunt] șocant de asemănătoare. Mi-am petrecut ultimii 12 ani [la CIA] în domeniul contraterorismului, dar înainte de asta am lucrat în alte domenii [de informații]. Un lucru important în contraterorism este ceea ce numim acum contraterorism financiar. La începutul carierei mele, lupta împotriva terorismului în domeniul financiar era aproape inexistentă. Era responsabilitatea mea, dar nu am fost foarte dornic să mă implic, pentru că este o activitate care necesită mult timp, multă muncă și este costisitoare. În acest timp, încerci să fii mai inteligent și să oprești teroriștii înainte ca ei să ucidă oameni.

Se pare că dl. Cofer nu a fost de niciun ajutor pentru banca letonă în materie de contraterorism. În 2018, banca a fost amendată:

Autoritatea de reglementare financiară din Letonia, Comisia pentru piața financiară și de capital (FKTK), a declarat pe 6 decembrie că impune o amendă de 1,5 milioane de euro Băncii Internaționale Baltice (BIB) „pentru deficiențe în sistemul de control intern al băncii”.

„În 2018, FKTK a efectuat o inspecție a băncii, în timpul căreia FCMC a identificat că sistemul de control intern nu respectă pe deplin cerințele de reglementare privind prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului și a proliferării (în continuare – AML/CTPF)”, a declarat FKTK.

„Banca nu a stabilit un sistem de control intern adecvat pentru a face față riscurilor sale în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și a proliferării, care să asigure respectarea efectivă a cerințelor de reglementare”, a adăugat acesta, explicând că „în mai multe cazuri” banca nu a luat măsuri suficiente pentru a se asigura că beneficiar indicat era beneficiarul real; nu obținuse documentația și nu luase măsurile necesare pentru a se asigura de originea mijloacelor financiare din conturile clienților săi și nu documentase concluziile; nu asigurase un sistem de precauție sporit, adecvat și de înaltă calitate privind clientela; nu luase decizii corespunzătoare privind încetarea relațiilor de afaceri cu clienții și, într-un comentariu deosebit de condamnabil, nu acordase o atenție suficientă și specială tranzacțiilor atipice, mari, complexe și interconectate, fără un scop economic aparent sau un scop juridic clar”.

Revenind la acuzațiile aduse de Comitetul de anchetă al Rusiei, dacă Cofer Black a făcut parte din Consiliul de administrație al Burisma în perioada în care fondurile Burisma au fost transferate către grupuri conectate cu teroriștii, atunci este de înțeles că Rusia va fi înclinată să creadă că CIA este implicată, cel puțin indirect, în atacurile teroriste din Rusia. Păcat că banca letonă nu ne-a angajat pe mine și pe partenerul meu în locul lui Cofer. Noi am scris și implementat programe de conformitate pentru bănci și firme de investiții care le-au ferit de astfel de probleme. Abia aștept să văd dovezile.

Câteva interviuri interesante și neobișnuite astăzi. Primul a fost cu Marcos Soares, un brazilian care trăiește și lucrează în Italia. Al doilea a fost cu Sarah de la DD Geopolitics. Am discutat despre legăturile CIA cu organizațiile teroriste.