ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Summit-ul BRICS 2023, care a avut loc între 22 și 24 august la Johannesburg în Africa de Sud, a fost marcat de întâmplări neobișnuite.

Unul dintre evenimentele surprinzătoare a avut loc încă înainte de summit, când Vladimir Putin a anunțat că nu va participa fizic la eveniment.

Înaintea acestui anunț, au existat speculații privind posibila arestare a liderului rus în conformitate cu mandatul emis de Tribunalul Penal Internațional de la Haga, instanță recunscută de Africa de Sud.

În ciuda presiunilor făcute de Occident asupra sa, președintele sud-african Ramaphosa a dat asigurări că pe Putin nu îl paște nici un pericol și că o eventuală arestare a acestuia ar reprezenta „o declarație de război făcută Rusiei”.

Cu toate acestea, liderul rus a renunțat în cele din urmă să meargă în Africa de Sud, mulțumindu-se să țină un discurs video, după modelul deja consacrat de Zelenski.

Locul lui Putin la Johannesburg a fost ținut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Un alt eveniment neobișnuit, de natură a perturba buna colaborare între cele cinci state fondatoare ale BRICS, a fost afirmația premierului indian Modi, conform căreia „India va fi motorul dezvoltării economice a lumii”.

Pentru ceilalți parteneri din BRICS – în special pentru China - o astfel de declarație concurențială nu trebuie să fi picat prea bine. Cu atât mai mult cu cât între India și China există un diferend teritorial și un pui de război la frontiera comună din Himalaya.

Până acum, cei cinci lideri s-au abținut de la astfel de declarații despre primatul uneia dintre țările membre în fața celorlalte, preferând să transmită mesaje de unitate, de colegialitate și de reușită comună.

Nu trebuie uitat că tot India este cea care, luna trecută, a dezmințit că ar exista proiectul unei monede comune a BRICS, deși alți lideri ai organizației pledează cu putere pentru aceasta.

Un alt moment ciudat a fost absența liderului chinez, Xi Jinping, marți seara, de la tribuna summit-ului, pentru a-și susține personal discursul.

Alocuțiunea lui Xi a fost citită de ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, fără vreo altă explicație.

Xi aterizase luni la Johannesburg și era așteptat să participe la toate evenimentele celor trei zile ale summit-ului.

Mai mult, liderul chinez a participat marți la o ceremonie alături de președintele sud-african.

Iar seara, după discursul citit de Wang, Xi a participat la dineul oficial al summit-ului.

Liderul chinez a fost prezent și miercuri la evenimentele din program.

Regimul de la Beijing nu a oferit nici o explicație despre motivul pentru care Xi nu și-a susținut personal discursul.

De asemenea, nu există nici o informație și nici un indiciu că Xi, în vârstă de 70 de ani, ar fi fost bolnav.

Un alt eveniment neobișnuit de la summit-ul BRICS, în care este implicat tot liderul chinez, a devenit viral pe rețelele sociale. 

Xi poate fi văzut îndreptându-se agale spre locul principal de întâlnire din Sandton Convention Center.

În spatele său, o persoană, care pare un oficial chinez, aleargă, ca și cum ar dori să îl ajungă pe șeful său.

Totuși, imediat după ce Xi intră pe ușile sălii, echipa de securitate sud-africană îi blochează destul de brutal accesul chinezului care alerga.

Tărăboiul încăierării este atât de mare încât Xi se întoarce de câteva ori încercând să vadă ce se petrece în spatele său.

Evident că este posibil ca toate aceste evenimente neobișnuite să fie doar detalii sau accident organizatorice.

Ele nu sunt însă de natură să întărească unitatea și coeziunea dintre cele cinci țări membre.

Orice fisură în interiorul BRICS –organizație rivală pentru G7 – este un motiv de destupat șampania în cancelariile occidentale.

Prin instalarea frauduloasă a președintelui brazilian Lula da Silva în locul trumpistului Bolsonaro, prin curtea asiduă pe care i-o face premierului indian Modi și prin presiunile agresive asupra fricosului președinte sud-african Ramaphosa, Washingtonul face tot ce poate pentru a izola tandemul Rusia-China și a împiedica o extindere a BRICS.

Nu mai puțin de patruzeci de țări și-au exprimat interesul să adere la BRICS, iar douăzeci dintre ele au depus cerere oficială.

În acest moment, BRICS a depășit G7 din punctul de vedere al cotei deținute în Produsul Intern Brut global.