ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul Memoriei Naționale din Ucraina l-a declarat ”ucrainofob” pe unul dintre cei mai cunoscuți nativi ai Kievului, scriitorul Mihail Bulgakov. Institutul de stat a calificat folosirea numelui său drept „propagandă a politicii imperiale rusești”. Ceea ce, în mod logic, ar putea declanșa procesul de „anulare” a lui Bulgakov la nivelul țării, scrie publicația ucraineană Strana.

În Ucraina, străzile poartă numele lui Bulgakov, iar la Kiev există un monument în cinstea sa. Orașul are, de asemenea, un muzeu care îi poartă numele, iar cărțile scriitorului sunt studiate în școli și universități. Cu câțiva ani în urmă, președintele Zelensky l-a numit „scriitorul nostru ucrainean”.

Cu toate acestea, Institutul ucrainean al Memoriei Naționale și activiștii simpatizanți ai acestuia – inclusiv parlamentari – îl critică pe Bulgakov de ceva vreme. Dar acum au decis pentru prima dată să îl prezinte oficial ca fiind ucrainofob.

Concluzia Institutului Memoriei Naționale spune că autorul cărților „Maestrul și Margareta” și „Inimă de câine” este „un imperialist în viziune, un ucrainofob înfocat”.

Institutul a precizat că „în ciuda anilor de viață petrecuți la Kiev, scriitorul i-a disprețuit pe ucraineni și cultura lor, a urât aspirația ucraineană la independență, a vorbit negativ despre formarea statului ucrainean și despre conducătorii acestuia”.

Potrivit concluziei, „dintre toți scriitorii ruși din acea vreme, Bulgakov se află cel mai aproape de ideologiile actuale ale putinismului și de justificarea de către Kremlin a etnocidului din Ucraina”.

„Perspectiva mondială era pe pozițiile imperialismului rus, Garda Albă, a aprobat extinderea comunismului rus”, consideră experții institutului.

În acest sens, institutul afirmă că „obiectele” (localități, denumiri de persoane juridice, monumente și semne memoriale) dedicate lui Bulgakov, conțin simboluri ale politicii imperiale rusești, iar utilizarea în continuare a numelui lui Bulgakov în denumirile obiectelor geografice și ale persoanelor juridice, prezența în spațiul public a monumentelor și a semnelor memoriale instituite în cinstea sa reprezintă propagandă a politicii imperiale rusești”.

Astfel, potrivit acestei concluzii, străzile care îi poartă numele ar trebui redenumite, iar monumentele demolate.

Anatoly Konchakovsky, fondatorul Muzeului Mihail Bulgakov din Kiev, a criticat expertiza Institutului Memoriei Naționale.

„Totul în concluzia lor este inventat, este un nonsens. Documentul a fost întocmit de o persoană care nu a înțeles problema. Faptul că Bulgakov este un „imperialist” și „ucrainofob”, că tatăl său a fost astfel, nu corespunde realității. Se compară declarațiile personajelor lui Bulgakov cu opinia sa. Dar o operă de ficțiune este ficțiune.
 
Nu există nicio dovadă în scrisorile și jurnalele lui Bulgakov că acesta ar fi fost împotriva Ucrainei. Bineînțeles, vom face apel și ne vom plânge în legătură cu acest lucru. Acesta nu este un document, ci o hârtie care nu valorează un ou”, a declarat Konchakovskyy.

Muzeul Bulgakov din Kiev a reacționat ieri la decizia Institutului de comemorare națională într-un mod mai expansiv.

Opt dintre cei nouă semnatari ai expertizei, spune muzeul, nu sunt specialiști în studii literare, deci nu pot da evaluări competente despre Bulgakov și opera sa.

Muzeul scrie că experții, nefiind nespecialiști, pur și simplu i-au atribuit lui Bulgakov opiniile personajelor sale.