ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Barack Obama a semnat un ordin secret prin care autorizează o misiune militară în Afganistan, în 2015, mai amplă decât se plănuise inițial, dezvăluie ziarul New York Times.

Black Friday:Livrare gratuita in 24 de ore!

Decizia asigură un rol direct al trupelor americane în lupttele din Afganistan pentru cel puțin încă un an, scrie New York Times, precizând că decizia a fost luată în timpul unei întâlniri cu consultanții de securitate națională, în săptămânile recente.

Obama declara în primăvară  că militarii americani nu vor avea un rol combatant în Afganistan în următorul an. Misiunile pentru trupele rămase (circa 9.800) urmau să fie limitate la instruirea forțelor afgane și la vânarea membrilor Al Qaeda încă neprinși, spunea atunci Obama.

Acest ordin permite forțelor americane să execute misiuni împotriva talibanilor și a altor grupuri militante care amenință trupele americane sau guvernul afgan.Noua autorizațe permite, de asemenea, trupelor aeriene americane să suțină forțele afgane în misiuni de luptă, iar trupele americane le pot însoți ocazional pe cele afgane în operațiuni îndreptate împotriva talibanilor.

New York Times nu a menționat dacă schimbarea va afecta și numărul trupelor americane desfășurate în Afganistan.