ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


M-am tot întrebat în aceasta perioada (campanie) ce îmi scapă. De ce toți din jurul meu (cu excepția părinților mei) votează cu Iohannis și îmi spun clar și răspicat să merg la vot și să nu îmi anulez votul așa cum am facut în primul tur.

Mai toți din jurul meu sunt 'tineri' între 25 și 50 de ani. Toți au studii superioare, mai toți au afacerile proprii și majoritatea sunt ortodocși practicanți cu tot ce presupune acest lucru.

Ortodox practicant înseamnă - printre multe altele - să te spovedești lunar și o spovedanie serioasă însemnă să stai 30-60 de minute în genunchi și cu smerenie să îi spui neputințele tale lui Hristos având martor un alt om, un om care este preot.

Ortodox practicant înseamnă sa ții posturile rânduite de Biserică. Biserica înseamnă Hristos și înseamnă Sfinții Părinți. Zilele de post sunt uneori și peste 70% din totalul zilelor de peste an. Asta înseamnă că atunci când ieșim cu clienții, colegii și cu alți amici la masă și lumea își comandă fripturi, dacă se nimerește să fie o zi de post noi ne comandăm orez, cartofii aceia congelați de la pungă și ciorbă de legume. Și la masă ne facem rugăciunea și sfânta cruce fără să ne fie rușine sau încercăm să nu ne fie.

Ortodox practicant înseamnă că în fiecare Duminică și zi de sărbătoare care pică în timpul săptămânii să participăm la Sfânta Liturghie. Însemană două ore în care caut să mă întâlnesc cu Dumnezeu și cu mine.

Ortodox practicant înseamnă că încerc să lucrez binele în fiecare zi și chiar dacă ajung să fac răul pe care nu mi-l doresc, încerc să mă ridic în fiecare dimineață și să am puterea să o iau de la capăt nădăjduind binele.

Ortodox practicant înseamnă să rabzi batjocurile, ironiile făcute de către alții la adresa ta chiar dacă acestea curg zilnic, sub o formă subtilă dar tot mai concretă. Răbdăm de la cuvinte ca fanatici îndoctrinați, retrograzi, întunecați, până la criminali (pentru arderile pe rug și crimele din America de Sud, crime de care este responsabilă o biserică soră) și până la a fi nevoit să completez o cerere pentru ca copiii mei să poată participa la ora de religie. În Romînia, în țara Sfinților Martiri Brâncoveni, a Sfântului Ștefan cel Mare, a lui Valeriu Gafencu, a părintelui Calciu, a părintelui Crăciun și a multora alții, eu trebuie să fac o cerere ca să îmi trăiesc firesc credința pentru care s-a vărsat atâta sânge și a fost atâta suferință.

Ortodox practicant înseamnă să îți rabzi ierarhii și preotii cu neputințele lor și cu orice greșeli ar face (mai puțin căderea în erezie), știind că ei nu sunt din cetele îngerilor, știind că ei sunt oameni ca și noi, doar că pe haina lor de Părinți orice pată, orice murdărie, orice răutate este mult mai vizibilă.

Am tot repetat că nu vreau să aleg răul mai mic și că nu am să o fac nici la aceste alegeri.

Nu am să o fac.

Dar eu ortodox practicant am sa îl votez pe Iohannis. Acum o oră m-am decis.

Nu îl votez pe Johannis fiindca este răul mai mic.

Îl votez pe Johannis fiindcă nu mi-a călcat în picioare credința strămoșească. Fiindcă el nu a mers cu elicopterul la 3 Sfinte Litughii în aceași zi bătându-și joc de această sfântă taină lăsată de Hristos.

Îl votez fiindcă nu a spus că familia este cel mai important lucru și în acelasi timp să aiba deja două familii înainte de vârsta de 40 de ani și cel propus ca prim-ministru de el să aibă vreo cinci ‘familii’.

Îl votez fiindcă 'neamțul' nu mi-a călcat în picioare credința, nu și-a bătut joc de preoți, nu i-a umilit, nu a încercat să le cumpere trădarea ca fariseii lui Iuda. Fiindcă nu a încercat să se folosească de ce este mai sfânt în noi, de crezurile noastre cele mai intime și profunde.

Îl votez fiindcă el nu a afirmat despre un prim-ministru al țării că este ca apa sfințită adică nu face nici bine nici rău, batjocorind o altă mare taină lăsată de Hristos pentru noi. Niciodată, nici un ortodox nu și-ar permite să spună o asemena nenorocire.

Iohannis nu s-a folosit de slăbiciunea preoților 'mei' pentru a încerca să mă manipuleze. Celălalt - nenumitul - făcând acest lucru nu se adresează NICI UNUI SINGUR ortodox practicant din această țară, ci unei mase amorfe, amorțite, plină de superstiții.

Ortodox practicant înseamnă mult mai mult. Nu e locul, timpul ...

Cu Iohannis am nădejdea că a mea credință îmi va fi mult mai respectată în societate decît cu celălalt, cu nenumitul.

Un gânditor protestant a spus că libertatea mâinii mele este limitată de obrazul celuilalt. Bine spus.

Un gânditor ortodox a spus că libertatea celuilalt îmi întărește libertatea mea. Frumos spus.

Ortodox înseamnă să ne rugăm continuu și să îl căutăm pe Hristos continuu. În celălalt.

Se spune că cineva l-a căutat pe Dumnezeu și nu l-a găsit. S-a căutat pe sine și nu s-a găsit. A căutat un prieten și s-a întîlnit cu toți trei.

Doamne, ajută!

NOTA REDACȚIEI: Redacția ActiveNews consideră acest articol drept cel mai idiot comentariu publicat vreodată pe acest site. Ce să facem? Se mai întâmplă. Mai corect: s-a întamplat dar nu se va mai repeta niciodată. Măcar asta putem să promitem. L-am păstrat doar ca să știm cu toții cât de jos poate ajunge o minte umană.