ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autopsia fostului spion FSB Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu în 2006 la Londra, a fost "una dintre cele mai periculoase din istoria Occidentului", a declarat medicul legist miercuri, în a doua zi a anchetei publice deschisă de Marea Britanie, menită să elucideze circumstanțele morții lui Litvinenko, relatează Reuters.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Fostul agent FSB (serviciul federal de securitate rus, ex KGB) a murit la 23 noiembrie 2006 la University College Hospital din Londra, după trei săptămâni de agonie atroce. Cu doar câteva ore înainte de moartea sa, analizele au arătat că fostul agent fusese otrăvit cu poloniu-210.

Autopsia desfăşurată la 1 decembrie 2006 a confirmat că Litvinenko a absorbit o cantitate din această substanţă radioactivă solubilă şi foarte toxică în doze infime.

"A ingerat-o probabil în totalitate, mai degrabă decât să fi inhalat-o", a precizat medicul Nathaniel Cary, care a realizat autopsia în compania altor doi medici legişti.

Cu trei săptămâni înaintea decesului, Litvinenko a băut ceai la Millenium Hotel din Londra cu alţi doi foşti agenţi ruşi, Andrei Lugovoi, în prezent deputat, şi omul de afaceri Dmitri Kovtun.

"Aceşti doi bărbaţi sunt căutaţi în continuare pentru crimă", a amintit inspectorul Craig Mascall, care a lucrat la acest caz.
Într-o scrisoare dictată de pe patul de spital, Litvinenko l-a acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că a comandat asasinarea sa. Kremlinul, care a refuzat să îi extrădeze pe principalii doi suspecţi, a negat permanent această acuzaţie.

În aceeaşi seară în care a avut întâlnirea de la Millenium Hotel, Litvinenko a avut o stare generală de rău. După ce şi-a pierdut tot părul, el a murit, după 22 de zile de chinuri, din cauza unui stop cardio-respirator cauzat de o disfuncţie organică generală.

Pentru a realiza autopsia, doctorul Nathaniel Cary şi asistenţii săi au fost obligaţi să poarte costume speciale, măşti şi mănuşi pentru a evita orice contaminare. "Aceasta a fost descrisă ca una dintre autopsiile cele mai periculoase din istoria Occidentului şi cred că este adevărat", a declarat el.

Un alt medic legist care a asistat la autopsie, doctorul Ben Swift, a declarat că inflamaţiile severe de care suferea Litvinenko în gât şi esofag sugerează că el a înghiţit poloniul-210. O specialistă în ştiinţă nucleară a confirmat, sub acoperirea anonimatului, că la o ceainărie din Millenium Hotel, unde au fost găsite urme de poloniu, a fost foarte probabil sursa contaminării. Ea a declarat, de asemenea, că este imposibil de aflat provenienţa poloniului. Producerea sa, extrem de complexă şi costisitoare, necesită un reactor nuclear. Ea este estimată la cel puţin 100 de grame pe an la scară mondială, marea majoritate de origine rusă.