ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două proiecte imobiliare care urmau să fie construite pe spaţiul verde din două parcuri au fost blocate de magistraţi, pentru că dezvoltatorii au încălcat legile privind mediul. Activiştii de mediu nu se mulţumesc cu blocarea construcţiilor. Cer acum demolarea lor şi refacerea zonelor verzi.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediție integrală, necenzurată - comanda online

După ce a obţinut autorizaţia de construire de la Primăria Sectorului 4, proprietarul terenului din Parcul Tineretului a cerut Primăriei Capitalei să îi dea voie să defrişeze copacii, anuţă digi24.ro. Până să vină decizia de la municipalitate, dezvoltatorul a şi început să taie din arbori: a pus la pământ 200 de copaci. Ba, mai mult, a dat în judecată primăria ca să obţină acte pentru defrişare. Instanţa a decis, însă, că proprietarul nu avea dreptul nici măcar să ceară tăierea unor copaci dintr-unul dintre puţinele parcuri mari din Capitală.

„Pentru a accede pe un teren pe care se află vegetaţie trebuie să ai un aviz de defrişare. Atâta timp cât nu ai acel aviz de defrişare nu poţi pune în aplicare autorizarea. Ca atare, nu avea ce să caute acolo”, spune Dan Trifu, vicepreşedintele Asociaţiei Eco-Civica.

Proiectul imobiliar nu poate continua. Proprietarul ar putea fi obligat să demoleze cele două etaje deja ridicate.

„Este, într-adevăr, o premieră. Instanţa spune foarte clar prin această soluţie definitivă că terenul este spaţiu verde şi, ca atare, indiferent de forma juridică, cum spune legea, nu poţi să schimbi”, mai spune Dan Trifu.

O poveste asemănătoare e în plină desfăşurare în nordul Capitalei. Proprietara terenului pe care se găseşte copia în miniatură a grădinilor de la Versailles nu poate continua să strice spaţiul verde după ce Primăria Sectorului 1 a contestat cu succes autorizaţia pe care femeia o avea.

"Instanţa a apreciat că PUD-ul (Planul Urbanistic de Detaliu, n.r.) este ilegal, la o primă vedere. Nu l-a anulat, ci l-a suspendat. Pentru moment nu se mai poate face nimic”, afirmă Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Cele cinci blocuri care ar urma să fie construite aici nu pot fi ridicate. Cum organizaţiile de mediu reclamă faptul că zona este protejată, iar grădinile sunt monument istoric, este cerută refacerea lor, după ce constructorii intraseră cu buldozerul în ele la începutul anului. Planul urbanistic care dădea voie proprietarului să construiască peste grădinile din zona Kiseleff a fost aprobat de consilierii de la Primăria Capitalei în vara anului trecut.