ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea Britanie şi Uniunea Europeană au fost acuzate de o "interpretare eronată catastrofală" a semnalelor date de Kremlin înainte de criza din Ucraina, de către o comisie a Camerei Lorzilor, care este de părere că Europa a intrat ca o "somnambulă" în această criză.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

UE nu şi-a dat seama de ostilitatea adâncă a ruşilor faţă planurile sale de a se apropia de Ucraina, critică raportul Comisiei, conform BBC online.

Aceste critici extrem de dure apar în contextul în care preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au vorbit despre criză, într-o conferinţă de presă comună pe care au susţinut-o la Paris.

Prost echipate

Comisia critică Marea Britanie pentru că nu a fost "suficient de activă sau vizibilă" în abordarea situaţiei din Ucraina. Lorzii condamnă totodată reducerile de la Foreign Office, care au condus, în opinia lor, la diminuarea numărului de experţi ruşi de la minister şi la acordarea unei importanţe reduse analizelor. Tendinţe similare în cadrul ministerelor statelor membre UE le-au lăsat prost echipate în a formula un "răspuns autorizat" faţă de criză, se arată în raport, potrivit Agerpres.

Relaţia UE cu Moscova s-a bazat pe "premiza optimistă" potrivit căreia Rusia era pe cale să devină o ţară democratică, se subliniază în document. Rezultatul, apreciază lorzii, a fost un eşec în evaluarea profunzimii ostilităţii ruseşti faţă de deschiderea, în 2013, de către Bruxelles, a negocierilor în vederea încheierii Acordului de Asociere UE-Ucraina.

Cameron a respins, de asemenea, acuzaţiile potrivit cărora Marea Britanie a intrat ca o "somnambulă" în criza din Ucraina. "Ceea ce este necesar să facem acum este să le transmitem cel mai puternic mesaj posibil lui Putin şi Rusiei că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil". "Aceste armistiţii trebuie să dureze, iar dacă nu, vor exista şi mai multe consecinţe, şi mai multe sancţiuni, şi mai multe măsuri", a adăugat el.

Raportul a fost dat publicităţii după ce ministrul britanic al Apărării Michael Fallon a avertizat că Putin reprezintă un "pericol real şi prezent" pentru cele trei state baltice. El a făcut aceste declaraţii după ce avioane britanice de vânătoare au interceptat, miercuri, două bombardiere ruseşti de tip Tu-95 în largul coastelor Angliei şi le-au escorat în afara zonei britanice de interes.