ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Neamului Rumânesc din Serbia acuză fraudările care vor avea loc la alegerile pentru Consiile Naţionale ale Minorităţii Române.

Aceasta pentru că promisiunile premierului Serbiei, Alexandăr Vucici, făcute în prezența omologului român Victor Ponta, nu sunt respectate și în procesul electoral pentru Consiliile Naţionale ale Minorităţii Rumâne / vlahe sunt implicați activ mulţi funcţionari ai coaliţiei guvernamentale.

Pe lista alegătorilor sunt oameni apropiaţi guvernanţilor: parlamentari, primari, consilieri locali, directori de instituţii publice, susţine Partidul Neamului Rumânesc.

Lista e sprijinită logistic, financiar şi mediatic în teritoriu de comitetele locale şi orăşeneşti ale partidelor guvernamentale.

Partidul Neamului Rumânesc îi învită pe membrii şi simpatizanţii săi din minoritatea naţională rromână să nu participe la alegeri. Redăm mai jos comunicatul.

Comunicat de presă al Partidului Neamului Rumânesc în legatură cu alegerile pentru
Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/Vlahe

În contextul alegerilor pentru consiliile minorităţilor naţionale ce vor avea loc în data de 26 octombrie a acestui an în Serbia, Partidul Neamului Rumânesc face următoarele precizări menite a clarifica anumite aspecte care pun sub semnul întrebării corectitudinea desfășurării actului electoral și legitimitatea unor persoane de a participa și a reprezenta interesele minorității românești din Serbia.

Partidul Neamului Rumânesc este singurul partid autentic românesc care există de mai bine de un deceniu pe scena politică sârbească.

Alături de Forumul pentru Cultura Rumânilor, a fost unul dintre fondatorii primei convocări a Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/Vlahe, în 2006, Partidul Neamului Rumânesc obținând atunci două treimi din totalul voturilor.

Cu toate acestea, la nivelul autorităților centrale și locale nu a existat o colaborare constructivă cu reprezentanții consiliului, obstrucționând și împiedicând prin diverse tertipuri funcţionarea normală a acestuia.

În ciuda numeroaselor nereguli şi a presiunilor ulterioare, lista Partidului Neamului Rumânesc a căştigat individual cel mai mari număr de voturi şi cu prilejul alegerilor celui doilea Consiliu Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne care a avut loc pe 10 iunie 2010.

În urma acelor alegeri au fost haituiţi funcţionarii, simpantizanţii şi activiştii partidului, au avut loc presiuni din partea Procuraturii din Pojarevaţ care a emis o serie mandate de aducere pe timpul nopţii executate de Poliţia din Petrovaţ.

În ultimii patru ani Partidul Neamului Rumânesc şi-a exprimat nemulţumirea și a atras permanent atenția asupra neregulilor înregistrate cu prilejul alegerilor.

Intenţia Partidului Neamului Rumânesc a fost aceea ca printr-un dialog deschis cu reprezentanţii Statului și autoritățile de la Belgrad, precum şi cu reprezentanţii misiunilor OSCE și Delegației Consiliului Europei să fie înlăturate neajunsurile existente şi să se creeze o atmosferă bazată pe fair-play și corectitudine, în cadrul viitoarelor alegeri pentru Consiliile Minorităţilor Naţionale.

Recenta întâlnire ce a avut loc la Bor între reprezentanţii guvernelor celor două state, la nivel de mrim-ministru, a oferit o umbră de speranță în ceea ce privește sprijinul care trebuie acordat minorității românești din Serbia.

Pe 16 și 17 iulie 2014, premierul Victor Ponta, Ministrul de Externe al României Titus Corlăţean și Primul ministru Aleksandar Vucici au convenit că drepturile minorităţii române vor fi respectate și în Valea Timocului se va vorbi în continuare limba română, aşa cum în Banatul românesc se vorbeşte limba sârbă.

De altfel, premierul Vucic a declarat că Serbia va respecta dreptul internaţional şi alte documente internaţionale referitoare la drepturilor minorităţilor naţionale, dar şi alte drepturi care se respectă în Uniunea Europeană.

Cu această ocazie Aleksandar Vucici a promis în mod public că partidul condus de el nu se va amesteca în procesul electoral pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/vlahe.

La aceeaşi întălnire domnul Vucici a vorbit cu multă îngaduinţă despre necesitatea de a depaşi şi de a se gasi rezolvarea problemelor care i-au fost expuse, declarând cu acest prilej că „nu poate să fie mulţumit când aude că locuitori ai Serbiei de naţionalitate rumână/vlahă vorbesc cu atat amar despre problemele care îi apasă zi de zi".

Ca o confirmare a promisiunilor facute în mod public cu această ocazie, pe 10 septembrie anul curent, ar fi trebuit să aibe loc primirea delegaţiei Partidului Neamului Rumânesc de către prim-ministrul Alecsandar Vucici.

Nu numai că întălnirea nu a avut loc și am fost martori ai numeroselor activităţi care încalcă tocmai promisiunile facute la Lacul Borului.

În campania pentru alegerile Consiliilor Naţionale ale Minorităţii Rumâne/vlahe sunt implicați în mod activ mulţi funcţionari al actualei coaliţii guvernamentale.

Pe lista alegătorilor se află oameni apropiaţi guvernanţilor: parlamentari, primari, consilieri locali, directori de instituţii publice. Așadar, această listă este sprijinită logistic, financiar şi mediatic din teritoriu de comitetele locale şi oraşeneşti ale partidelor guvernamentale.

Informaţiile de care dispunem în prezent vorbesc despre implicarea directă a unui înalt funcţionar al Partidului Progresist Sârb din Belgrad. Acest funcţionar a stabilit ce membri partidului progresist vor fi pe lista partidului socialist.

Nu putem astfel să ne întrebăm cine este în spatele acestor candidaţi: organizaţii nonguvernamentale, organizaţii politice, asociaţii cetăţenesti, asociaţii culturale ale rumânilor/vlahilor sau sunt doar membri ai partidelor și ai organizaţiilor politice ale poporului majoritar.

De asemenea, din informaţiile adunate de pe teren, printre altele aflăm că în anumite localităţi din Estul Serbiei, pe o listă electorală specială se înscriu cetaţeni de naţionalitate sârbă despre care banuim că sunt membri şi simpantizanţi ai partidelor sârbeşti (socialişti şi progresişti).

Din cele prezentate se vede că situația preelectorală din punct de vedere etic şi al legitimităţii este mult mai gravă decât cea de la alegerile precedente.

Partidul Neamului Rumânesc nu îngradeşte dreptul garantat de Constituţie ca fiecare cetaţean de etnie rumână/vlahă să participe la procesul electoral, dar se împotriveşte în mod clar încalcarii acestui drept cu scopul de a distruge autonomia culturală prin supunerea Consiliul Naţional unui control total din partea aparatului guvernamental.

Având în vedere cele de mai sus, Partidul Neamul Rumânesc nu vede sensul participarii la aceste alegeri care nu par a fi altceva decât o replică sau un scenariu identic al alegerilor din 2010, în fapt o farsă al cărei singur scop este de a prezenta Europei o imagine frumoasă dar total denaturată despre o aşa-zisă respectare a drepturilor minorităţilor naţionale în Serbia.

Cu acest prilej Partidul Neamului Rumânesc îi învită pe membrii şi simpatizanţii săi apartenenţi ai minorităţii naţionale rumâne/vlahe să nu participe la aceste alegeri pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/vlahe.

Boicotul acestor alegeri, din pacate, este singurul mod prin care putem să îi ocrotim pe membrii şi simpantizanţii noştri şi să-i scutim de anumite neplăceri, presiuni şi torturi la care au fost deja expuşi în 2010.

Partidul Neamului Rumânesc consideră că existenţa consiliilor naţionale ca organe supreme de autonomie culturală ale minorităţilor naţionale este o idee depaşită în Serbia zilelor noastre, neavând nici cel mai mic sens.

Este motivul pentru care îi învităm pe toți cei interesanţi la un dialog constructiv cu scopul de a gasi soluţii care vor garanta dreptul minorităţilor naţionale la o autonomie culturală.