ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dovleacul este una din cele mai răspândite vegetale, care, deşi sărac în calorii (100 g de fruct furnizează doar 26 calorii), este foarte de bogat în fibre, minerale precum cupru, zinc, calciu, potasiu şi fosfor), vitamine (cele mai importante fiind vitamina A, C, şi E) şi antioxidanţi precum luteină, xantină şi caroten.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Acest aliment este unul dintre cele recomandate de nutriţionişti în programele de control al colesterolului şi slăbire.

Carotenul este responsabil pentru culoarea portocalie a fructelor şi legumelor. Cele mai bune surse de betacaroten sunt legumele de culoare galben‐portocaliu sau verde închis, precum morcovii, cartofii dulci, dovleac, ardei verde, spanac sau broccoli. Din acest punct de vedere, alături de morcovi, dovleacul este un erou nutriţional.

Carotenul ameliorează tulburările de vedere, reduce efectele îmbătrânirii, este benefic pielii, are proprietăţi antioxidante şi protejează celulele de efectele distructive ale radicalilor liberi. Organismul uman sintetizează vitamina A din betacaroten. Precursorul vitaminic betacaroten deţine un rol important, protejând acizii graşi polinesaturaţi împotriva acţiunii radicalilor liberi, şi ajută la menţinerea funcţionarii normale a celulelor.

Având un conţinut de vitamina A de 7384 mg per 100 g, dovleacul ne furnizează aproximativ 246% din doza zilnică recomandată (DZR) pentru această vitamină.

Pentru a afla cum poate fi folosit dovleacul ca LEAC, CITIȚI articolul complet în editiția tipărită a revistei „Leacuri & Rețete Mănăstirești”, care are 100 de pagini de leacuri din plantele de sezon și costă 8,9 LEI. Se găsește în rețelele de distribuție și pe SOPHIA.RO.