ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Stânjenelul sau Irisul (Iris germanica) este originar din Europa şi Africa de Nord. La noi în ţară anumite specii cresc în apă sau la marginea apei, în timp ce altele se dezvolta atât la soare, cât şi în locuri umbroase, dar majoritatea plantelor de iris preferă solurile care nu permit stagnarea apei. Recoltarea se face numai după patru ani de vegetaţie.Florentine-iris_lg

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Decoctul rece detoxifiază şi calmează

Deşi pentru tratamentele naturiste se folosesc şi florile de stânjenel, cea mai eficientă parte a plantei care ajută în vindecarea şi ameliorarea mai multor boli este partea lemnoasă, rădăcina. Pentru a putea fi folosiţi, se scot rizomii şi se spală bine de pământ, după care se curăţă de rădăcinile subţiri, crescute de jur împrejur.

Curăţarea acestora se face înainte ca rizomii să se usuce, după care se ţin în apă timp de 30 de minute, pentru a se evita brunificarea lor în contact cu aerul. Când aceştia devin alb‐gălbui, se scot şi se usucă la soare, ceea ce face ca în rizom să se petreacă anumite transformări chimice, iar mirosul neplăcut al rădăcinilor proaspăt recoltate dispare, fiind înlocuit cu un parfum plăcut de micşunele. Ca plantă medicinală este folosită în tratarea tusei, deoarece rădăcina sa are proprietăţi expectorante şi emoliente.

De asemenea poate fi folosită cu succes şi în afecţiunile respiratorii sau ca apă de gură, datorită efectului antiseptic pe care planta îl are.

Stânjenelul mai este utilizat şi în afecţiunile dermatologice, ajutând pielea prin ficat, care este principalul organ de detoxifiere al organismului.Pentru aceasta se pune seara o jumătate de linguriţă cu rizom sfărmat în 150 ml apă plată rece şi se lasă până a doua zi. Dimineaţa se strecoară totul şi se ia o înghiţitură pe stomacul gol, cu 10 minute înainte de micul dejun, aceasta repetându‐se de cinci ori pe parcursul unei zile, dar niciodată după masă. Tratamentul durează 7 zile şi se poate repeta la interval de şase săptămâni.

Pentru a afla și alte utilizări ale Irisului, citiți ediția tipărită a revistei „Leacuri & Rețete Mănăstirești”. Revistă se găsește în rețelele de distribuție, la prețul de 8,9 lei. Deasemenea, poate fi comandată pe site-ul sophia.ro.