ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protocolul semnat săptămâna aceasta între Biserica Ortodoxă Română şi Ministerul Educaţiei privind predarea religiei în şcoli a fost explicat de Patriarhie.

Programele şcolare pentru disciplina religie trebuie avizate de Patriarhia Română, iar reprezentanţii acestei instituţii pot participa cu statut de invitat la inspecţiile organizate la această materie, se arată în protocolul încheiat săptămâna trecută.

Biserica Ortodoxă va avea un cuvânt de spus şi în privinţa desemnării profesorilor. Angajarea lor se face doar cu avizul scris al unui oficial al bisericii.

De ce are profesorul nevoie de avizul Bisericii explică Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei:
„Pentru că are o dublă subordonare. Din punct de vedere al contractului de muncă, are statut ca orice profesor, dar moral, aparţine bisericii. (...)

Dacă există această dublă subordonare, aşa cum prevede protocolul încheiat între minister şi toate cultele, şi cultul trebuie să aibă un cuvânt de spus când trebuie promovat sau sancţionat.”

Dacă binecuvântarea este retrasă în urma unor abateri grave, profesorul îşi pierde locul de muncă.

Instituţia va fi consultată în elaborarea materiei şi va avea un cuvânt de spus şi în privinţa celor care o vor preda.

Protocolul e contestat de organizaţiile seculariste, pe motiv că Biserica Ortodoxă Română nu ar trebui să se implice în sistemul de învăţământ laic.