ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenţia de Monitorizare a Presei, ActiveWatch, solicită Ministerului Culturii să revină asupra comunicatului prin care cere retragerea ea publicităţii în care imaginea poetului Mihai Eminescu este asociată unor produse medicale pentru depistarea infecţiilor cu transmitere sexuală, informează Pagina de Media.

"Solicităm Ministerului să revină asupra comunicatului pe care îl considerăm iresponsabil prin pericolul la care expune sănătatea publică. Suntem totodată convinşi că dacă Eminescu ar fi fost în viaţă, ar fi fost fericit să sară în apărarea sănătăţii oamenilor şi ar fi participat la campania de limitare a riscurilor de transmitere a bolilor sexuale”, se precizează, printre altele, în comunicatul ActiveWatch.

SCANDALOS! Fotografia lui EMINESCU este folosită în continuare în campania contra BOLILOR VENERICE, dar sub ALTĂ FORMĂ

În scrisoarea deschisă, intitulată “Confuzie şi stigmatizare în reacţia Ministerului Culturii faţă de folosirea imaginii lui Mihai Eminescu”, ActiveWatch spune că MC a invocat, într-un comunicat de presă (din 25 iulie, n.r.), Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, mai exact faptul că utilizarea unei opere fără consimţământul autorului poate fi făcută dacă utilizarea se conformează “bunelor uzanţe” şi nu contravine “exploatării normale a operei”.

Remarcăm confuzia în care se află Ministerul Culturii atunci când invocă legislaţia privind drepturile de autor: condiţiile pe care legea le impune pentru utilizarea unei fotografii fără acordul fotografului nu au nicio relevanţă în discutarea impactului pe care campania incriminată o are asupra subiectului fotografiei – adică poetul Mihai Eminescu. Referitor la drepturile asupra fotografiei poetului, este posibil ca acestea să nu mai poată fi în fapt reclamate de niciun urmaş, fotografia fiind probabil deja în domeniul public. Nu pare a fi, în orice caz, în atribuţiile Ministerului Culturii să reacţioneze de fiecare dată când o fotografie este utilizată cu încălcarea drepturilor de autor “, spune ActiveWatch.

ActiveWatch este denumirea actuală a fostei Agenţii pentru Monitorizare a Presei. ActiveWatch este semnatară curentă în toate demersurile ce vizează drepturile homosexualilor, precum şi eliminarea religiei din şcoli. ActiveWatch este o organizaţie finanţată de "mari fundaţii internaţionale înfiinţate şi finanţate de George Soros, și acestea sunt, la rândul lor, finanțatorii noștri".