ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Ponta a promis că România va înființa o Agenție Guvernamentală de Dezvoltare la Chișinău, după modelul german din Republica Moldova.

Ideea i-a aparținut lui Vlad Cubreacov, președintele Asociației Răsăritul Românesc,  prezent la o întâlnire a premierului cu blogării și jurnaliștii din Republica Moldova.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

"Guvernul României are cumva în vedere instituirea sau crearea, la Chișinău, a unui organism special după modelul urmat de alte state, cum ar fi în speță Germania, care are în Republica Moldova o societate germană pentru cooperare tehnică? Mă gândesc că o Agenție română pentru investiții în Republica Moldova ar fi binevenită și asta ar putea cumva impulsiona relațiile noastre, ridicându-le la un cu totul alt palier”, i-a spus Cubreacov premierului.

"Nu avem o astfel de Agenție, dar este o idee foarte bună și dacă îmi dați voie să vă folosesc ideea, o să o analizez cu mare atenție", a răspuns Ponta.

Cubreacov: "Guvernul Germaniei instituie această Agenție, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, o societate pentru cooperare tehnică având în vedere agenți economici, autorități locale și cooperare la nivel interguvernamental. E un organism guvernamental, creat cu acordul autorităților Republicii Moldova”.

Ponta: "Exact cum au germanii la Chișinău, înseamnă că e conform legii Republicii Moldova, exact la fel o să facem și noi. Ați vorbit de o instituție a Guvernului german, la fel putem face și noi și vă garantez că acum o să dau asta în lucru și o să facem și noi la fel, doar să derulăm mai multe proiecte. Luăm un model care există deja la Chișinău, ca să nu luăm noi ceva prea complicat, pentru că durează mult. Vă garantez că ne apucăm de treabă și facem și noi și ideea e foarte bună și foarte corectă. Noi acum proiectele le gestionăm ministrul Dezvoltării din România cu ministrul Dezvoltării din Republica Moldova, în principiu între ministerele similare din fiecare din cele două state, dar nu avem în afară de Ambasadă, separat, o Agenție care să gestioneze toate aceste proiecte. Ideea e foarte bună și facem exact după modelul german”.

Asistenţa Germaniei acordată Republicii Moldova este administrată de Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. GIZ realizează aceste activităţi în numele Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) şi alte ministere federale.
Reprezentanţa GIZ în Republica Moldova este condusă de dl. Philipp Johannsen, în calitate de reprezentant de ţară şi Manager de proiect MLPS.

Întâlnirea dintre Victor Ponta și blogării din Basarabia este vizionabilă dacă faceți click pe acest link.