ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Ponta a declarat că nu va adopta soluţia Ungariei în cazul creditelor în franci elveţieni, ci mai degrabă va susţine "o informare mai bună a cetăţenilor", pentru că nu doreşte ca "mâine, băncile cu capital străin îşi iau banii".

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

"Cu francii elveţieni nu cred în soluţia Ungaria în care s-a convertit cu forţa într-o zi, cred într-o obligaţie pentru bănci de a informa mai bine, de a suporta mai bine pierderile şi cred că la un moment dat trebuie să găsim un sistem prin care omul să citească de trei ori un contract înainte să-l semneze.Eu nu cred că doar bancile au dreptate, băncile trebuie sa îşi asume o parte din pierdere.Haideţi să luăm soluţiile din ţări în care au funcţionat.Sistemul bancar nu îl iubesc nici eu şi nu îl iubeste nimeni în mod deosebit, e foarte popular să înjuri băncile, dar nimeni nu a reuşit fără ele.Ne putem trezi că băncile cu capital străin mâine îşi iau banii", a afirmat Ponta într-un interviu pentru Jurnalul.ro.

În ceea ce priveşte relaţia cu preşedintele Iohannis, premierul Ponta a declarat are o relaţie normală şi că oamenii se vor obişnui în câteva luni cu avantajele acestui tip de interacţiune.

"Am o relaţie absolut normală şi dincolo de supărarea unora care spun de ce nu se ceartă, eu cred că în câteva luni oamenii se vor obişnui cu normalitatea şi avantajele acestei relaţii.Ori ai varianta Băsescu, ori varianta în care amândoi trag în aceeaşi direcţie pe temele mari, cum a fost tema apărării, cu Moldova, cu sistemul electoral, vom discuta la medierea preşedintelui. Este singurul mod de lucru, un tip de colaborare instituţională în care fiecare recunoaşte locul şi meritul celuilalt", a spus prim-ministrul.

În ceea ce priveşte relaţiile externe, în special cu China premierul a spus că e favorabil unei relaţii economice mai bune cu această ţară, în condiţiile în care Germania şi SUA beneficiază deja de aşa ceva.

"Cu China, eu vad că SUA au o relaţie privilegiată, Germania are, e totuşi a doua putere economică a lumii.E o ocazie pentru noi pe care nu am folosit-o în trecut, am pornit-o în 2013, în 2014 a fost un pic oprită din cauza campaniei electorale, Ponta vinzi ţara. Există însă proiecte avansate unde lucrurile se realizează iar în sens invers continuarea deschiderii pieţei chineze, în special pentru produsele alimentare.Daca noi reuşim să exportăm în China tot ce ţine de industria agro-alimentara, e o piaţă infinită".

În legătură cu Rusia, Ponta a spus că relaţiile dintre cele două ţări se vor înrăutăţi.

"Nu văd niciun semn de îmbunătăţire a relaţiilor României cu Rusia, dimpotrivă, văd o înrăutăţire.Dacă va continua ceea ce a repornit în estul Ucrainei, evident că situaţia va fi mai rea şi România îşi va păstra o poziţie intransigentă faţă de ce face Rusia.Noi avem un obiectiv fundamental, Moldova, şi acolo obiectivele noastre şi ale Rusiei sunt diametral opuse.Nu va fi decât mai rău pe termen mediu şi scurt" a spus preşedintele PSD.