ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, pe 3 februarie 2015, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, la inițiativa părții române, se arata într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate din Ucraina, precum şi rezultatele reuniunii extraordinare din 29 ianuarie a Consiliului Afaceri Externe al UE, cu accent pe perspectivele negocierilor pentru avansarea unei soluții a conflictului armat din sud-estul Ucrainei, prcizează comunicatul MAE.

În ce privește cea de-a patra etapă a procesului de mobilizare parțială, Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că ”România urmăreşte îndeaproape modul în care se desfăşoară acest proces și este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, respectiv Odesa, și Ambasadei României la Kiev, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare. Ministrul de externe a transmis aşteptarea părţii române ca aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parțială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv și să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparțial, transparent și predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic,” se precizează în comunicat.

Ambasadorul Ucrainei asigurat, în ce priveşte realizarea mobilizării parţiale, că autorităţile ucrainene vor aplica prevederile legale cu excluderea oricărei forme de discriminare, inclusiv pe criteriu etnic, şi a exprimat aprecierea pentru contribuţia persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina la efortul societăţii şi statului ucrainean de combatere a fenomenului separatist din estul ţării.

La data de 20 ianuarie, în Ucraina a început cel de-al patrulea val de mobilizare militară, printre cei chemaţi pentru încorporare fiind şi aproximativ 2.500 de români din Bucovina, a relatat Publicaţia Zorile Bucovine.