ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul Bucureşti a decis, în premieră în România, suspendarea plăţii ratelor în cazul unui credit în franci elveţieni obţinut de la Credit Europe Bank, până la soluţionarea litigului.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediţie integrală, necenzurată - comanda online

Avocatul Marius Coltuc, care a obţinut această soluţionare pentru un client al casei sale de avocatură, spune că dosarul "reprezintă un succes enorm în faţa băncilor".

"În cele din urmă s-a constatat că tot instanţa de judecată acoperă riscul valutar, şi chiar mai mult, l-a eliminat de tot, astfel în urma soluţiei clientul Credit Europe Bank nu mai plăteşte nimic pentru o bună perioadă de acum. Nu doar că acest lucru forţează banca să stopeze încasarea oricărei plăţi, dar va da un răgaz de timp de la plata ratelor lunare împrumutaţilor care sunt deja sufocaţi de dobânzile şi ratele împovărătoare", anunţă avocatul Marius Coltuc.

Casa de avocatură a întocmit şi un formular de înscriere ce vizează   SUSPENDAREA PLĂŢII RATELOR LUNARE LA CONTRACTELE DE CREDIT , se arată într-un comunicat remis B365.

"Avand in vedere deja practica recenta mai ales ca discutam despre o instanta din Bucuresti, locul unde sunt cele mai multe litigii deschise cu reclamanti din toata tara, am intocmit prezentul formular de inscriere ce vizeaza " SUSPENDAREA PLATII RATELOR LUNARE LA CONTRACTELE DE CREDIT

Conditii ordonanta presedintiala

Potrivit art. 996 alin. (1), instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii sau grabnice, pentru pastrarea unui drept ce s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

Ordonanta este provizorie si executorie. Daca hotararea nu cuprinde nici o mentiune privind durata sa si nu s-au modificat imprejurarile de fapt avute in vedere, masurile dispuse vor produce efecte pana la solutionarea litigiului asupra fondului – art. 996 alin. (2) NCPC.

La cererea reclamantului, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen – art. 996 alin. (3) NCPC.

Ordonanta va putea fi data chiar si atunci cand este in curs judecata asupra fondului – art. 996 alin. (4) NCPC.

Pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa resolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt – art. 996 alin. (5) NCPC.

Conditiile exercitarii procedurii ordonantei presedintiale au ramas, in esenta neschimbate fata de reglementarea anterioara, acestea fiind:

a) Urgenta: conditie care justifica utilizarea procedurii in chestiune, caracterizata printr-o procedura de judecata mai sumara. Si in reglementarea art. 581 alin. (1) CPC 1865, cat si in cea a art. 996 alin. (1) NCPC s-a retinut ca exista indeplinita aceasta conditie cand masura provizorie este necesara "pentru pastrarea unui drept ce s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara ... ori... pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari".

S-a aratat ca urgenta trebuie sa persiste pe tot parcursul judecatii (chiar si in calea de atac a apelului) iar instanta de judecata are obligatia sa indice imprejurarile ce au condus la concluzia ca este indeplinita aceasta cerinta. De asemenea, lipsa caracterului de urgenta conduce la solutionarea oricarui aspect pe calea procedurii comune.[4]
Urgenta nu este sinonima cu celeritatea, aceasta din urma reprezentand dezideratul oricarui proces civil, in sensul finalizarii sale intr-un termen rezonabil.

b) Masura dispusa sa aiba caracter provizoriu (vremelnic): masurile incuviintate nu sunt de natura sa conduca la rezolvarea fondului ci sunt de natura sa mentina o situatie de fapt pana la solutionarea celui dintai, asadar – sunt limitate in timp pana la solutionarea in fond a litigiului.

c) Conditia de a nu prejudeca fondul: cu titlu de noutate, este expres reglementata in NCPC (art. 996 alin. 5 NCPC). Chiar daca aceasta conditie nu era expres reglementata, ea exista si in reglementarea CPC 1865, necesitatea acesteia fiind consacrata in doctrina si dedusa din cea de-a doua conditie (caracterul provizoriu). S-a retinut ca, datorita faptului ca ordonanta presupune urgenta si adoptarea unor masuri vremelnice, instanta nu are caderea sa prejudece fondul dreptului dar – pentru ca totusi solutia sa nu fie arbitrara – este datoare sa cerceteze aparenta dreptului, sa pipaie fondul.

d) Existenta unei "aparente de drept" in favoarea reclamantului", precizează cabinetul de avocatură Coltuc.