ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă orașul Idleb din apropierea graniței cu Turcia a fost ocupat de rețeaua islamistă al-Nusra.

Un număr mare de creștini din Idleb s-au refugit în localitățile Mhardeh, Ariha, și Banyas, în timp ce alții au refuzat să plece. Trei dintre aceștia au fost uciși dintre care doi membri ai familiei al-Khal, tată și fiu. Islamiștii l-au răpit pe părintele ortodox Ibrahim Farah (Avram), singurul preot rămas în Idleb. Nu se mai știe nimic despre aproximativ 200 de familii ortodoxe, în număr de 500 de persoane, ce făceau parte din parohia părintelui și care au rămas în oraș.

Prin capturarea orașului Idleb, capitala provinciei cu același nume, extremiștii islamiști controlează a doua provincie siriană după Raqqa, bastion al ISIS, vizat de raidurile aeriene conduse de Statele Unite ale Americii.

Grupările islamiste sunnite al-Nusra, Ahrar al-Sham și Jund al-Aqsa au format o alianță susținută de țările din Golf, însă această alianță nu include ISIS, concurentul principal al acestor grupuri.