ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Normele de aplicare ale programului “Prima Mașină” au fost modificate din nou, ministerul Finanțelor propunând un nou proiect de Hotărâre de Guvern, modificat față de cel pe care îl prezentase în ultima zi a lunii octombrie, conform paginadebanci.ro.

Cea mai importantă modificare este, potrivit comunicatului de pe site-ul instituției, eliminarea limitei maxime de vârstă, acum putând beneficia de credite orice cetățean major. Această modificare, la fel ca și celelalte, a rezultat din consultarea publică, fiind cel mai probabil o propunere a producătorilor și dealerilor de autoturisme.

O altă noutate este posibilitatea de predare a finanțării către un alt beneficiar care îndeplinește condițiile de eligibilitate, cu aprobarea băncii și a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, prin intermediul unui contract de novație, sau de unul dintre soți în urma partajului.

Prevederea este formulată ambiguu în proiectul de Hotărâre de Guvern, nefiind clar dacă banca finanțatoare este obligată sau doar are dreptul să aprobe novația. De asemenea, ea este însoțită de alta care spune că ”finanțatorul își poate exprima acordul în nume și cont propriu și în numele și contul statului pentru înstrăinarea autoturismului achiziționat în cadrul Programului, sub condiția achitării integrale a soldului finanțării garantate”.

Dacă ar fi nevoie de plata integrală a mașinii, clientul nu ar mai avea nimic de reglat cu banca și ar putea să vândă mașina oricui, deci nu ar putea fi vorba de novația creditului. În afară de condițiile neclare, o problemă este și mulțimea de comisioane pe care le cere statul, pe lângă cele cerute deja de bănci, în număr mare oricum. Între altele, Ministerul de Finanțe cere un comision de risc plătibil o singură dată la acordarea creditului, iar Fondul de Garantare cere la rândul său un comision de administrare care urmează să fie plătit pe parcursul perioadei de creditare.

Nu în ultimul rând, creditul nu poate include dobânzi, comisioane sau alte sume datorate în baza contractului de credit, ceea ce înseamnă că orice comisioane de acordare, taxe sau alte sume de acest fel vor trebui plătite în avans, neputând fi incluse în rate.