ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, primarul unui orăşel din Piemont, în nordul Italiei, a propus autobuze speciale pentru romii din comunitatea sa, o iniţiativă care a generat critici vehemente printre opozanţii acesteia, care o consideră similară segregării rasiale din Africa de Sud, scrie mediafax.ro.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Claudio Gambino, primar din partea Partidului Democrat (PD - centru-stânga) al oraşului Borgaro Torinese, a anunţat în această săptămână că vrea autobuze separate pentru romi pentru că cei aproximativ 600 de romi care locuiesc într-o tabără de la periferia oraşului "ne deranjează de peste 20 de ani".

"Avem nevoie de două autobuze pentru a garanta securitatea cetăţenilor noştri. Unul pentru cetăţeni, altul pentru romi", a declarat primarul, explicând că la bordul autobuzelor din oraş au loc furturi şi acte de mică infracţionalitate.

Consilierul municipal Luigi Spinelli, din cadrul Partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), a susţinut această iniţiativă, generând dezaprobarea şefului partidului său, Nichi Vendola, care a declarat sâmbătă pentru La Stampa că "acordarea unor drepturi diferite oamenilor se cheamă apartheid" și i-a cerut primarului să îşi "revizuiască" decizia.

Micaela Campana, responsabilă de drepturile omului în PD, a declarat că partidul l-a avertizat pe Gambino că "marginalizarea nu este niciodată o soluţie" şi că "răspunsul la violenţă prin excludere nu va rezolva nimic", dar în schimb propunerea primarului a fost primită favorabil de Liga Nordului, o formaţiune antiimigraţie, al cărei deputat Roberto Calderoli i-a trasmis "complimente" primarului care, "deşi este de stânga, a ştiut să asculte populaţia".