ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primii militari ai Forţelor Aeriene Române au plecat marți spre Portugalia, cu o aeronavă militară pentru a urma un curs de pregătire pentru trecerea pe aeronave F-16, informează Mediafax.
Detaşamentul este format din 23 de ofiţeri şi maiştri militari din Forţele Aeriene: piloţi, personal tehnico-ingineresc şi specialişti în planificare.

Cursul, organizat la Baza 5 Aeriană din Monte Real, este format din mai multe module şi se va desfăşura în mai multe serii la care vor participa peste 80 de militari români, pe o durată de aproximativ doi ani.

Programul strategic "Avion multirol al Forţelor Aeriene", aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prevede realizarea, în prima fază, a unei capabilităţi aeriene iniţiale şi ulterior, gradual, a capabilităţii finale cu avioane de generaţia a cincea, parcurgând o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16.

Din primul detaşament de militari români care au plecat pentru a se pregăti în Portugalia fac parte trei piloţi: căpitan-comandor Cătălin Micloş, căpitan-comandor Andrei Constantin şi locotenent-comandor Mihăiţă Marin, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii

Înainte de îmbarcare, pilotul Mihăiţă Marin a precizat că procesul de pregătire a început cu mult timp în urmă.

“Procesul nostru de pregătire a început de mult timp, se desfăşoară deja de 2-3 ani pentru acest program de trecere. Avionul MIG 21 Lancer a fost modernizat tocmai în perspectiva de a oferi o platformă similară de antrenament a piloţilor şi consider că în acest moment toţi suntem foarte bine pregătiţi pentru a executa trecerea pe avionul F-16. În urma etapelor pe care le-am parcurs în perioada premergătoare plecării în misiune, am căpătat toate deprinderile necesare, suntem cu totul şi cu totul pregătiţi pentru a ne îndeplini misiunea”, a declarat acesta.

El a mai precizat că avionul F-16 are capabilităţi mult mai ridicate decât MIG 21.

“Noi credem că am reuşit, cel puţin din punct de vedere teoretic, să ne pregătim după standardele NATO de când facem parte din Alianţă, aşa că nu va fi o problemă foarte mare să ne adaptăm avionului F-16. În perioada imediat următoare va urma un program teoretic de cunoaştere a aeronavei, după care un program intensiv de pregătire în zbor pentru a ne putea întoarce în ţară şi a opera avioanele la maxima lor capacitate. Spaţiul ţării noastre trebuie apărat şi dacă este nevoie să îl apărăm o s-o facem”, a menţionat pilotul.