Producătorii vor TVA redus la carne: "Punând TVA la mâncare egal cu cel de la iaht înseamnă o lipsă de respect"
În cazul în care fermierii reuşesc să convingă Executivul să reducă TVA-ul pe carne, ne-am putea permite şi noi să cumpărăm mai multă, conform Digi24.
Producătorii cer Guvernului TVA de cel mult 9% pentru produsele lor, invocând faptul că precedentul a fost creat prin scăderea taxei pentru panificaţie.
Producătorii de carne vor reducerea TVA, însă nu s-au pus de acord asupra procentului, unii vrând 9%, la fel ca la pâine, în timp ce alţii speră să obţină o taxă chiar mai mică, de numai 5 procente. „E ilogic ca una dintre cele mai sărace ţări din Europa să aibă impozitul pe mâncare cel mai mare, e ilogic”, subliniază preşedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea. „Punând TVA la mâncare egal cu cel de la iaht înseamnă o lipsă de respect”, adaugă el.
România aplică o taxă pe valoarea adăugată de 24% pentru produsele alimentare, cu excepţia celor de panificaţie, ceea ce ne plasează pe locul 2 în Europa, după Danemarca, iar la polul opus, autorităţile din Marea Britanie, Irlanda şi Malta nu pun nici o taxă pentru alimente.
Producătorii susţin că reducerea TVA ar duce automat la diminuarea evaziunii fiscale din industrie. Statul pierde anual circa 300 de milioane de euro din carnea vândută la negru.
„În România, în momentul în care plăteşti 21 de lei pe kilogramul de carne de porc, această parte, undeva spre un sfert din bucata respectivă, se duce la bugetul statului. Când această bucată de carne de porc nu se duce în echivalent valoric la bugetul statului, ci este băgată în buzunar, atunci se cheamă evaziune fiscală. În statul vecin, numai 5% din bucata respectivă este întoarsă la bugetul statului ca Taxă pe Valoarea Adăugată. Când e o bucată atât de mică şi miza este mică, nu are rost să te expui”, argumentează şi preşedintele ProAgro, Alex Jurconi.
Producătorii de carne oferă exemplul industriei de panificaţie, care de 7 luni are un TVA redus, iar efectele se văd deja. „Producţia fiscalizată a crescut la făină cu 25% şi la pâine cu 20%. Adică în această perioadă 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus faţă de aceeaşi perioadă anterioară”, confirmă preşedintele Rompan, Aurel Popescu.
Însă scăderea preţului a fost temporară, pentru că deşi iniţial pâinea s-a ieftinit în medie cu 12 procente, reducerea de preţ a fost anulată de supraacciza la carburanţi şi de scumpirea gazelor pentru industrie.
Producătorii cer Guvernului TVA de cel mult 9% pentru produsele lor, invocând faptul că precedentul a fost creat prin scăderea taxei pentru panificaţie.
Producătorii de carne vor reducerea TVA, însă nu s-au pus de acord asupra procentului, unii vrând 9%, la fel ca la pâine, în timp ce alţii speră să obţină o taxă chiar mai mică, de numai 5 procente. „E ilogic ca una dintre cele mai sărace ţări din Europa să aibă impozitul pe mâncare cel mai mare, e ilogic”, subliniază preşedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea. „Punând TVA la mâncare egal cu cel de la iaht înseamnă o lipsă de respect”, adaugă el.
România aplică o taxă pe valoarea adăugată de 24% pentru produsele alimentare, cu excepţia celor de panificaţie, ceea ce ne plasează pe locul 2 în Europa, după Danemarca, iar la polul opus, autorităţile din Marea Britanie, Irlanda şi Malta nu pun nici o taxă pentru alimente.
Producătorii susţin că reducerea TVA ar duce automat la diminuarea evaziunii fiscale din industrie. Statul pierde anual circa 300 de milioane de euro din carnea vândută la negru.
„În România, în momentul în care plăteşti 21 de lei pe kilogramul de carne de porc, această parte, undeva spre un sfert din bucata respectivă, se duce la bugetul statului. Când această bucată de carne de porc nu se duce în echivalent valoric la bugetul statului, ci este băgată în buzunar, atunci se cheamă evaziune fiscală. În statul vecin, numai 5% din bucata respectivă este întoarsă la bugetul statului ca Taxă pe Valoarea Adăugată. Când e o bucată atât de mică şi miza este mică, nu are rost să te expui”, argumentează şi preşedintele ProAgro, Alex Jurconi.
Producătorii de carne oferă exemplul industriei de panificaţie, care de 7 luni are un TVA redus, iar efectele se văd deja. „Producţia fiscalizată a crescut la făină cu 25% şi la pâine cu 20%. Adică în această perioadă 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus faţă de aceeaşi perioadă anterioară”, confirmă preşedintele Rompan, Aurel Popescu.
Însă scăderea preţului a fost temporară, pentru că deşi iniţial pâinea s-a ieftinit în medie cu 12 procente, reducerea de preţ a fost anulată de supraacciza la carburanţi şi de scumpirea gazelor pentru industrie.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Ion Cristoiu: Cuplul Iohannis – Ciolacu a primit misiunea ca România să provoace Rusia
ACTUALIZARE: Atac terorist la Moscova: Peste 115 morți și peste 140 de răniți. Putin urmează să iasă în fața națiunii. FSB: Teroriștii au fost prinși când încercau să fugă în Ucraina (VIDEO)
Disperare și Sporuri la MApN. Val de demisii și retrageri din Armata Română
Prințesa Kate, soția Prințului moștenitor al tronului britanic, are cancer la 42 de ani. La trei ani de la injectarea cu seruri Covid aproape întreaga familie regală a Marii Britanii e canceroasă
Unde a ajuns școala românească: Elev sancționat cu scăderea notei la purtare pentru că a făcut “propagandă pentru România Mare” și pentru că-și iubește țara! A fost trimis și la consiliere psihologică
Pe Zelenski l-au lăsat nervii: îl numește pe Putin "gunoi" și "ticălos" – La Crocus a început un nou Maidan
Recomandările noastre
Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”
27 martie: Basarabia „se unește pentru totdeauna cu Mama sa, România”. Aproape toți cei care au votat Unirea au fost apoi vânați de bolșevici și au sfârșit în lagărele sovietice. Ei sunt Martirii Basarabiei, Martirii Unirii. Să nu-i uităm niciodată!
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)