ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Educaţiei Naţionale, Secretariul de stat pentru culte şi Patriarhia Română au semnat un parteneriat de colaborare pentru predarea disciplinei religie, cultul ortodox în învăţământul preuniversitare şi organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar.

Manualele de religie pentru cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Română, se arată în comunicatul remis agenţiei Agerpres.

"Protocolul stipulează că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor şi a simbolurilor religioase. Programele şcolare pentru disciplina religie - cultul ortodox sunt elaborate de către Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Patriarhia Română şi cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi sunt aprobate potrivit legii. Manualele de religie - cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Română şi se aprobă conform legii".

O altă modificare va fi aceea că profesorii de religie din învăţământul preuniversitar se face cu avizul scris (binecuvântarea, n.r.) episcopului locului.

"Reprezentanţii Patriarhiei Române/ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activităţile de inspecţie şcolară. Un alt aspect reglementat de prezentul acord îl reprezintă încadrarea personalului didactic pe catedre de religie - cultul ortodox în unităţi de învăţământ preuniversitar. Astfel, încadrarea se face cu avizul scris al chiriarhului (binecuvântare), iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, conform legislaţiei în vigoare", se arată în comunicatul de presă.

Tot Patriarhia va stabili şi necesarul de şcolarizare pentru anul I, specializarea Teologie Pastorală şi va face această comunicare către Ministerul Educaţiei Naţionale.

"Necesarul de şcolarizare pentru anul I, specializarea Teologie Pastorală, este stabilit anual de către Patriarhia Română şi se comunică Ministerului Educaţiei Naţionale. Necesarul de şcolarizare pentru celelalte specializări este stabilit, de comun acord, de Patriarhia Română şi instituţiile de învăţământ superior, în limita cifrei de şcolarizare aprobată de Guvern".

Tot cu binecuvântarea episcopilor se va face şi ocuparea unui post didactic în cadrul unei facultăţi sau departament de teologie ortodoxă, prevede documentul.

"Retragerea avizului se aplică studenţilor care se fac vinovaţi de abateri grave de la morala şi doctrina cultului, după consultarea consiliului facultăţii de teologie. În aceste situaţii, exmatricularea studenţilor va fi pusă în aplicare de către conducerea universităţilor. Ocuparea unui post didactic în cadrul unei facultăţi sau departament de teologie ortodoxă se face cu avizul scris al chiriarhului".