ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a promulgat marți o lege care obligă website-urile, atât ruse, cât și străine, să stocheze în Rusia datele personale ce aparțin utilizatorilor de internet din această țară, transmite AFP.

Concret, legea promulgată de Putin prevede că începând cu data de 1 septembrie 2016, rețelele de socializare, serviciile de mesagerie și motoarele de căutare vor fi obligate să stocheze datele personale ale utilizatorilor pe un server din Rusia, a cărui locație va trebui comunicată autorităților ruse.

Explicația oficială a Kremlinului pentru promulgarea acestui act normativ este că astfel "se va îmbunătăți gestiunea datelor personale a cetățenilor ruși pe rețelele informatice".

De asemenea, autoritatea rusă pentru controlul mass-media, Roskomnadzor, va putea să restrângă pe aceste website-uri accesul la informațiile care, în opinia ei, încalcă legile ruse deja în vigoare ce privesc datele personale.

Devenite de mai mulți ani o resursă vitală pentru fragila opoziție rusă, rețelele americane de socializare Facebook și Twitter au refuzat până în prezent să ofere autorităților de la Moscova date despre utilizatorii lor.