ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, a spus că preşedintele rus Vladimir Putin a oferit părţi din Ucraina României şi Ungariei. În plus, liderul de la Kremlin a avertizat că "ceva trebuie făcut în legătură cu Moldova", scrie ziare.com.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Fostul ministru de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, a declarat, într-un interviu pentru publicaţia americană Politico, luni, că Rusia a oferit Poloniei, în luna februarie 2008, o împărţire a Ucrainei, respectiv teritorii care au fost poloneze înainte de Al Doilea Război Mondial, scrie EUObserver. Putin le-ar fi propus polonezilor încă din 2008 să împartă Ucraina. Potrivit lui Sikorski,  oferta a fost făcută de Vladimir Putin premierului de atunci al Poloniei, Donald Tusk, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Moscova.

Relatarea poveştii a generat o avalanşă de întrebări la Varşovia, printre care şi dacă Tusk l-a anunţat pe preşedintele polonez de atunci, Lech Kaczynski, care a murit în luna aprilie 2010, într-un accident aviatic petrecut în Rusia, sau pe aliaţii NATO şi europeni ai Poloniei.

Ulterior, marţi, potrivit realitatea.net,  fostul preşedinte georgian din perioada 2008-2013, Mihail Saakașvili, a confirmat la televiziunea poloneză TVN24 că Putin într-adevăr i-a făcut acea ofertă lui Tusk şi că le-a spus lucruri similare şi liderilor din România şi Ungaria.

"Tusk mi-a repetat-o. A crezut că Putin glumeşte. Dar el (Putin - n.red.) le-a spus acelaşi lucru României şi Ungariei", a subliniat Saakașvili .

"El (Putin - n.red.) mi-a spus şi că trebuie făcut ceva în legătură cu Moldova şi că NATO nu poate apăra statele baltice", a adăugat fostul lider georgian. Potrivit Thenews.pl, Saakaşvili a spus că "preşedintele rus Vladimir Putin s-a oferit să împartă Ucraina, în urmă cu mai mulţi ani, liderilor din Polonia şi din alte ţări".

"Vladimir Putin a afirmat că Ucraina nu este o ţară, ci un teritoriu. La următoarea întâlnire, mi-a spus că Crimeea este pământ rusesc. Apoi mi-a spus că este foarte nemulţumit de Moldova şi că trebuie făcut ceva", a precizat fostul preşedinte al Georgiei. În ce îl priveşte pe Donald Tusk, acesta nu a comentat afirmaţiile fostului său ministru de Externe, fostul premier polonez urmând să preia conducerea Consiliului European în luna decembrie.