ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Vladimir Putin recunoaște, pentru prima dată de la izbucnirea crizei di Ucraina că Moscova l-a ajutat pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici să fugă în Rusia, informează BBC News.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Prezent la reuniunea Clubului Valdai, de la Soci, Vladimir Putin a reafirmat că Ianucovici a fost îndepărtat de la putere prin forță. ”Voi spune deschis lucrul acesta. El a cerut să fie dus în Rusia, ceea ce noi am și făcut”, a mărturisit liderul de la Kremlin.

Ianucovici a fost nevoit să părăsească Ucraina, pe 20 ferbruarie, în urma protestelor de amploare de la Kiev, în urma cărora peste 100 de oameni au murit.

Curtea Europeană de Justiţie l-a acţionat în justiţie pe preşedintele Ianukovici alături de alte personaje importante din politica ucraineană implicate în criza care a izbucnit atunci când liderul de la Kiev a refuzat să semneze Acordul de Asociere la UE, în noiembrie 2013.  UE i-a penalizat pe Ianukovici şi camarila sa impunând o îngheţare a activelor deţinute în statele Uniunii, în luna martie, sub acuzaţia de deturnare de fonduri publice. Noul guvern de la Kiev estimează Ianukovici şi apropiaţii săi au deturnat circa 3 miliarde de dolari.

La reuniunea Clubului de la Valdai, înființat în 2004, participă în fiecare an analiști politici din diferite țări și sunt discutate teme care le permit participanților străini să cunoască mai bine Rusia.