ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele rus Vladimir Putin începe vineri turneul de şase zile în America Latină. Vizita oficială a liderului de la Kremlin va cuprinde Cuba, Brazilia, unde va participa la finala Cupei Mondiale de fotbal, şi Argentina. Înainte de a ajunge în Cuba, Parlamentul de la Moscova a ratificat un document prin care Rusia șterge 90% din datoria Cubei față de Uniunea Sovietică. Adică 35,2 miliarde de dolari, informează agenția Itar-Tass.

Guvernele de la Moscova şi Havana încheiaseră în octombrie 2013 un acord în acest sens, dar înţelegerea a primit abia acum aprobarea finală. Potrivit documentului semnat de preşedintele Vladimir Putin, pentru ca Rusia să facă uitată suma de 35,2 miliarde de dolari, Cuba trebuie să returneze statului rus 3,2 miliarde de dolari, în următorii zece ani.

Neoficial, se spune că în schimbul mărinimiei Moscovei, Rusia și Cuba vor spori colaborarea în domeniul energiei, transporturilor și aviației civile.

Deciza Moscovei de a șterge datoria Cubei constituie cea mai importantă amortizare financiară din istoria Rusiei post-sovietice.Irakul deține însă primul loc, după ce, în ferbruarie 2008, Moscova și Bagdadul au căzut de acord pentru ștergerea datoriei de 12 miliarde de dolari, din cele 12,9 miliarde pe care statul irakian o avea față de Rusia.

Site-ul Ria Novosti notează că, începând cu 1996, Rusia a ”iertat” în total un număr de 23 de state care aveau datorii către Federația Rusă, suma totală ridicându-se la 100 de miliarde de dolari. În această sumă nu a fost inclusă și datoria Cubei.