ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata israeliană a folosit obuze de fabricație americană cu fosfor alb într-un atac asupra sudului Libanului, în luna octombrie, la o săptămână după atacul Hamas.

Informația a fost publicată de Washington Post în ediția sa de luni.

Ziarul american citează o analiză efectuată asupra fragmentelor de obuze descoperite în localitatea Al-Dhahira din sudul Libanului.

Un jurnalist de la Washington Post a descoperit fragmente din trei obuze de calibrul 155 de milimetri în apropiere de frontiera cu Israelul.

Codurile de fabricație descoperite pe acestea arată că au fost fabricate în depozitele de muniții din Louisiana și Arkansas, în anii 1989 și 1991.

Localnicii i-au spus ziaristului american că obuzele cu fosfor au „incinerat cel puțin patru persoane”.

În atacul isralian care a avut loc pe 16 octombrie, la nouă zile după atacul Hamas, au fost rănite alte nouă persoane, dintre care trei spitalizate.

Fotografii și înregistrări video, a căror autenticitate a fost verificată de Amnesty Internationalarată fosforul alb căzând peste Al-Dhahira.

Organizația umanitară vorbește despre o posibilă „crimă de război”.

Citând declarațiile localnicilor, Washington Post scrie:

„Forțele israeliene au continuat să bombardeze orașul cu muniție cu fosfor alb timp de mai multe ore.”

Potrivit site-ului Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), după atacul Hamas din 7 octombrie, Israelul a bombardat sudul Libanului cu fosfor alb de nu mai puțin de 60 de ori.

Amnesty International afirmă că atacurile cu fosfor alb ale forțelor israeliene s-au desfășurat în perioada 10-16 octombrie.

Ca răspuns la dezvăluirile din Washington Post, forțele israeliene au emis un comunicat ambiguu, în care declară că utilizează „doar armament legal”.

Totuși, recunosc că au în dotare arme cu fosfor alb pe care le utilizează pentru a produce „perdele de fum” și nu pentru a ataca zone locuite.

Washington Post a comentat însă că atacul din 16 octombrie a avut loc noaptea când „fumul ar fi avut o utilitate practică minimă... și în condițiile în care nu existau trupe israeliene de partea libaneză a frontierei pentru a le camufla cu perdele de fum”.

Și ziarul american adaugă:

„Localnicii presupun că fosforul avea rolul de a-i disloca din sat și a pregăti terenul pentru viitoarea activitate militară israeliană în zonă.”

Fosforul alb se aprinde spontan în contact cu oxigenul din aer la temperaturi sub 30 de grade.

Arderea sa dezvoltă temperaturi uriașe și se lipește de piele putând provoca răni adesea mortale.

Israelul a folosit proiectile cu fosfor alb și împotriva locuitorilor din Gaza.

După publicarea articolului de către Washington Post, Casa Albă a reacționat și ea cu un comunicat în care și-a manifestat îngrijorarea și a anunțat că va fi efectuată o anchetă pentru a vedea cum sunt folosite armele americane.

Dezvăluirea pune într-o situație și mai proastă administrația Biden, care a respins recent la Consiliul de Securitate al ONU o moțiune care cerea încetarea focului în Gaza.