ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 8.663 de copii palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit biroului de presă al guvernului, care a adăugat că alte mii de copii sunt dispăruți sub dărâmături în mijlocul bombardamentelor neîncetate, scria Al Jazeera la finalul anului trecut în liniștea asurzitoare pe acest subiect venită din partea presei occidentale și a celei vândute din România.

Un număr covârșitor din cele peste 22.000 de persoane ucise până acum (21.000 la sfârșitul anului, încă 1000 din 28 decembrie 2023 și până azi) în cele aproape trei luni de bombardamente israeliene, care sunt cele mai distructive din istoria recentă, au fost civili. Israelul a țintit în mod repetat școli și nici măcar centrele de îngrijire neonatală nu au fost cruțate, ceea ce a dus la uciderea nou-născuților.

Potrivit datelor organizației Salvați Copiii, la începutul lunii noiembrie, la fiecare 10 minute era ucis un copil. ONU a numit enclava palestiniană asediată "un cimitir" pentru copii din cauza numărului mare de victime.

"Cele mai grave temeri ale noastre cu privire la numărul raportat de copii uciși, care a devenit zeci, apoi sute și, în cele din urmă, mii, s-au adeverit în doar două săptămâni", a declarat James Elder, un purtător de cuvânt al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), la 31 octombrie.

"Gaza a devenit un cimitir pentru mii de copii. Este un iad pentru toți ceilalți". Ion Cristoiu remarcă în comentariul său de azi: În Occident, dacă o pisică e trasă de coadă toată lumea se indignează, făptașul e arestat. În Gaza au murit 23.000 de oameni, dintre care 9.000 de copii, nimeni nu tresare!

Organizația neguvernamentală Defence for Children International-Palestine a declarat la începutul lunii trecute că forțele israeliene au ucis în octombrie de două ori mai mulți copii palestinieni în Fâșia Gaza decât numărul total de copii palestinieni uciși în Cisiordania și Gaza ocupate împreună din 1967.

În cei aproape doi ani de război dintre Rusia și Ucraina, 510 copii au fost uciși, ceea ce reprezintă puțin mai puțin de un copil pe zi.

Săptămâna trecută, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a avertizat că accesul limitat la apă curată și la canalizare, pe fondul bombardamentelor neîncetate ale Israelului, reprezintă un risc grav pentru copiii din Gaza. Mai mult de jumătate de milion de oameni din Gaza - un sfert din populație - mor de foame, potrivit unui raport al Națiunilor Unite și al altor agenții independente.

Copiii strămutați în sudul Fâșiei Gaza nu au suficientă apă pentru a-și satisface nevoile de bază pentru supraviețuire, a declarat directorul executiv al Agenției ONU pentru copii, Catherine Russell, mai scrie sursa citată.

"Fără apă potabilă, mulți alți copii vor muri din cauza lipsurilor și a bolilor în zilele următoare", a declarat Russel. La fel, fără curent. În imaginea de mai jos, medicii egipteni așteaptă cu incubatoare pentru a primi bebelușii palestinieni prematuri evacuați din Gaza, pe partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Fâșia Gaza, la 20 noiembrie 2023, în timp ce Israelul a lansat un atac mortal asupra spitalelor. Majoritatea spitalelor sunt acum disfuncționale în Gaza, informează AFP. Al Jazeera prezintă o Galerie Foto sugestivă pe acest subiect