ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul de urgențe al spitalului al-Shifa din Gaza, devastat de bombardamentele israeliene, este „o baie de sânge”, a scris duminică Organizația Mondială a Sănătății (OMS), într-un comunicat, relatează AFP, citat de Agerpres

În plus, zeci de mii de persoane deplasate s-au adăpostit în incinta complexului spitalicesc și nu există apă potabilă și hrană.

În unitatea de urgențe sunt sute de pacienți răniți și noi pacienți sosesc în fiecare minut, în timp ce mijloacele de tratament sunt foarte limitate, dacă nu inexistente, notează organizația.

Pacienții în stare critică sunt transferați la spitalul Ahli Arab pentru intervenții chirurgicale, acesta fiind singurul spital din nordul Fâșiei Gaza care "funcționează parțial" la ora actuală, alte trei funcționând "la limită" - al-Shifa, al-Awda și al-Sahaba, în timp ce înainte de război erau 24, a mai scris OMS.

OMS s-a declarat totodată gata să "reanimeze" spitalul al-Shifa "în săptămânile care vin", precizând că "până la 20 de săli de operații și de servicii postoperatorii ar putea fi activate dacă ar beneficia de combustibil, oxigen, medicamente, alimente, apă și personal".

Întreaga infrastructură spitalicească din Gaza a fost grav afectată în războiul declanșat de atacul fără precedent comis pe 7 octombrie de mișcarea islamistă palestiniană Hamas pe teritoriul israelian, atac ce a făcut circa 1.200 de morți, majoritatea civili. Ca răspuns, Israelul a promis că va "distruge" mișcarea islamistă și de atunci întreprinde bombardamente intense asupra Fâșiei Gaza, soldate cu aproape 18.800 de morți, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas.