ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Al Jazeera a intrat în posesia unei înregistrări video efectuate de o dronă israeliană care urmărește și ucide sistematic un grup de civili neînarmați în zona de sud a Gazei.

În comentariul Al Jazeera care însoțește imaginile se afirmă că scenele au fost filmate la începutul lunii februarie.

Se pot observa patru bărbați despre care se spune că se duceau să vadă dacă a mai rămas ceva din casele lor în urma bombardamentelor.

Înregistrarea arată clar cum drona îi urmărește pe cei patru, asupra cărora nu se văd arme.

O primă lovitură nimicește doi dintre ei. Apoi drona îi urmărește pe rând pe fiecare dintre ceilalți doi, care se despart după prima lovitură, și îi execută pe rând, ca într-un joc video.

Al Jazeera afirmă că astfel de practici de teroare urmăresc izgonirea populației din Gaza pentru epurarea etnică a zonei.

Într-o postare pe X, Edward Snowden a comentat imaginile monstruoase:

„Toată lumea ar trebui să vadă asta. Rețineți că aceste imagini nu lasă loc de «a fost o greșeală», arătând lovituri repetate, țintind anume persoane neînarmate și chiar rănite. Genul de comportament pe care Curtea Internațională de Justiție l-a interzis în mod explicit în hotărârea privind genocidul Israelului.”

Avertizorul de integritate american continuă:

„Trebuie să înțelegeți că capacitatea tehnică din spatele unor astfel de omoruri este din ce în ce mai ușor de realizat – și din ce în ce mai automatizată. Foarte curând, un oficial va trage o linie cu degetul pe hartă și oricine va fi judecat de un algoritm rudimentar că a trecut acea linie va fi ucis.”

Și Snowden conchide:

„Da, aceasta este o crimă revoltătoare. Dar dacă nu ar fi existat acest videoclip nimeni nu ar fi știut că s-a petrecut. Aceasta este o imagine a viitorului acestei lumi. Chiar dacă nu vă pasă deloc de Israel – Palestina, acordați-i un moment de atenție pentru a vă preocupa de propriul vostru viitor. Așa ceva nu este acceptabil.”

Israel War Room, un site care se ocupă de verificarea faptelor pentru a combate propaganda anti-israeliană, a încercat să justifice masacrul susținând că cei patru aveau asupra lor un dispozitiv exploziv artizanal (IED).

Bomba artizanală ar explica astfel de ce, la primul atac, s-au înregistrat DOUĂ explozii.

Însă afirmația israeliană a fost rapid contrazisă de imaginile cu încetinitorul, în care se poate vedea clar cum grupul celor patru este lovit inițial de DOUĂ rachete. Deci cei patru nu aveau asupra lor nici o bombă.