ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În noul război rece dintre Occident şi Rusia, sancţiunile economice sunt la mare căutare. Una dintre acestea, respectiv embargoul impus de Rusia importurilor, a făcut ca agricultorii români să strângă în depozite, până în acest moment, peste 3.000 de tone de legume, informează agrointel.ro.

Aurel Tănase, preşedintele OIPA Legume Fructe, spune că în fiecare zi, producătorii români strâng 350 de tone de legume, în special roşii şi castraveţi, în depozite. Piaţa internă poate absorbi doar 60 de tone pe zi, iar restul se adaugă deja la stocurile existente. Pierderile sunt în creştere.

Premierul Ungariei, Viktor Orban: “Europa s-a împuşcat singură în picior” cu sancţiunile împotriva Rusiei

Mai rău este că acum, piaţa a fost invadată de marfa din ţările europene care nu mai pot să o vândă în Rusia, astfel, că şi nici acolo nu mai există comenzi pentru produsele din România.

”Din cauza embargului apar probleme și pe piața UE unde exportam legume si fructe. Țările care exportau masiv în Rusia s-au trezit brusc cu stocuri uriașe și au invadat piața UE cu produse extrem de ieftine. Vă dau exemplul castraveților pe care noi îi exportam în Polonia și Cehia. Comenzile din România sunt în prezent anulate din cauză că a intrat marfă foarte ieftină din alte țări comunitare”, a spus Tănase.

La Bruxelles s-au deblocat 125 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de embargoul Rusiei. Aproximativ 10 milioane ar trebui să acopere, pierderile provocate în România.