ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reducerea CAS este cel puţin amânată! Preşedintele Traian Băsescu a anunţat astăzi că retrimite legea privind reducerea CAS la Parlament, pentru precizarea surselor de finanţare a deficitului creat.
"Pentru minte nu este o luptă cu Guvernul, este o chestiune de conştiinţă"

, a explicat şeful statului.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat miercuri cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, asupra reducerii CAS.

În document se arată:
"Actul normativ trimis spre promulgare vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat (n.n.: adică a CAS), după cum urmează: 15,8% (de la 20,8%) pentru condiţii normale de muncă, 20,8% (de la 25,8%) pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% (de la 30,8%) pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă. În anul 2014 deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de ron conform bugetului aprobat pentru anul în curs"

"Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori (n.n.: adică a CAS), în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va creşte cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de ron în 2015 şi 5,564 de miliarde de ron în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de ron la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ţinem cont şi de indexările obligatorii conform legii"

, se precizează de asemenea în cererea de reexaminare.