ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul Crimeei a decis ca referendumul pentru deciderea viitorului peninsulei să aibă loc în data de 16 martie. Alegătorii vor avea două opțiuni de vot: ”Sunteţi pentru includerea Crimeii în Federaţia Rusă ca subiect al federaţiei?”, și ”Sunteţi pentru revenirea la Constituţia Crimeii din 1992?”. Potrivit actului fundamental din urmă cu 22 de ani, Republica Crimeea este parte a Ucrainei şi stabileşte cu aceasta relaţii în baza unor tratate şi acorduri.

Inițial, referendumul ”pentru mai multă autonomie” fusese stabilit la data de 25 mai, iar apoi a fost devansat pentru 30 martie.

Regiune cu populaţie majoritar rusofonă, Crimeea a aparţinut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind ataşată în 1954 Ucrainei, care făcea parte şi ea din Uniunea Sovietică, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.