ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare dimineaţă, ActiveNews.ro îţi prezintă cele mai importante titluri din presă:


Statul recunoaşte: Ar trebui să putem circula în medie cu 100 km/h pe drumurile publice


Făcând abstracţie de proporţia mică din rețeaua naţională care este la standard de autostradă (mai puțin de 3%), viteza medie pe reţeaua naţională este de aproximativ 66 km/h, pentru călătoriile inter-urbane, se arată într-o constatare prezentă în Master Planul de Transport, lansat ieri în dezbatere publică. "Acest lucru nu este considerat suficient pentru o rețea națională pentru care, conform comparațiilor internaționale, viteza medie ar trebui să înregistreze valori între 90 și 100 km/h, considerate rezonabile", se arată în raport, conform Capital.


Washingtonul pregăteşte noi sancţiuni împotriva Moscovei


Miercuri, Casa Albă a anunţat că Statele Unite "pregătesc activ" noi sancţiuni împotriva Rusiei ca represalii la acţiunile acesteia în Ucraina. În timp ce secretarul de stat american, John Kerry, a ajuns în cursul serii la Geneva unde joi se va întâlni cu omologii săi ucrainean, rus şi cu şefa diplomaţiei europene pentru o reuniune destinată să rezolve criza din Ucraina, Casa Albă a avertizat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar putea fi iminente. Pe de altă parte, Jay Carney a explicat jurnaliştilor aflaţi la bordul Air Force One că Statele Unite aşteaptă din partea Rusiei, cu prilejul reuniunii de la Geneva, un semn al voinţei sale de a reduce tensiunile din Ucraina de Est, unde separatiştii proruşi înfruntă autorităţile de la Kiev. Purtătorul de cuvânt a adăugat că Moscova trebuie, de asemenea, să recunoască faptul că Ucraina şi-a asumat angajamentul pentru reforme constituţionale, potrivit Mediafax.


Asociaţiile patronale din industria cărnii încep o campanie de reducere a TVA la carne


Joi, asociaţiile patronale din industria cărnii vor lansa o campanie pentru reducerea TVA la carne şi preparate din carne precum şi o platformă on-line, www.taietva.ro, prin intermediul căreia românii se vor putea implica direct în susţinerea acestei campanii şi vor putea urmări demersurile făcute în acest sens. Reducerea TVA la carne şi preparatele din carne reprezintă o prioritate pentru industria de profil din România, din acest motiv campania este susţinută de Federaţia Naţională PRO AGRO, împreună cu Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în colaborare cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). În 20 martie, vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Liviu Harbuz, anunţa că o cotă redusă de TVA la carne şi produse din carne ar putea fi aplicată începând cu luna august, dar numai după ce măsura va fi discutată cu Fondul Monetar Internaţional, relatează Capital.


În ajunul alegerilor, Guvernul a revenit la decizia de plafonare a salariilor şefilor de instituţii şi întreprinderi de stat


Executivul a aprobat un proiect prin care salariile conducătorilor întreprinderilor de stat, ai firmelor cu capital majoritar de stat şi ai întreprinderilor monopoliste, indicate de Guvern, vor putea varia de la mărimea întreită la mărimea încincită a salariului mediu lunar în companie, în funcţie de rezultatele economice înregistrate. Documentul indică faptul că, pentru aprecierea rezultatelor activităţii întreprinderii, se propun ca indicatori principali: volumul vânzărilor, venitul din vânzări şi profitul net, precum şi alţi indicatori specifici întreprinderii concrete. Salariile vor fi stabilite de Consiliile de administrare  a instituţiilor sau a societăţii pe acţiuni, documentul făcând referire şi la şefii întreprinderilor de stat care au funcţii de reglementare a pieţei serviciilor, tarifelor şi taxelor, eliberare a licenţelor, certificatelor şi permiselor. În cazul lor, retribuţiile vor rămâne constante de la an la an şi nu vor depăşi valoarea a trei salarii medii pe întreprindere, anunţă Adevărul.md.


BEC constată rămânerea definitivă a 23 de competitori, 8 fiind independenţi


Miercuri, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a anunţat că Biroul Electoral Central (BEC) a constatat rămânerea definitivă a candidaturilor la alegerile europarlamentare, cu precizarea că vor fi comunicate birourilor electorale listele de candidaturi și candidaturile independente definitive înregistrate. "BEC a constat rămânerea definitivă a candidaturilor înregistrate de Alianța electorală PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, Partidul Poporului Dan-Diaconescu, Partidul Mișcarea Populară, PNȚCD, Forța Civică, Partidul Alternativa Socialistă, Alianța Națională a Agricultorilor", a spus Muhuleț, citat de Agerpres.


După 5 ani de criză, piaţa muncii tot nu reuşeşte să-şi revină


Creşterea economică peste aşteptări de anul trecut nu s-a reflectat şi într-o redresare a pieţei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numărul de angajaţi din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane (până la 4,36 milioane de persoane în ianuarie 2014), iar şomajul a rămas la un nivel de peste 7%. În ianuarie 2014, companiile au făcut 35.000 de noi angajări, „soldul“ salariaţilor din economie la începutul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Însă  economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă „pierdute“ în anii de criză, dar firmele au fost prudente în materie de noi angajări şi au preferat să rămână pe o structură de personal „subţiată“. Specialiştii în recrutare spun că tendinţa de creştere a  efectivelor de personal nu va dura pe tot parcursul anului decât în anumite sectoare eco­nomice, informează Ziarul financiar.


Bucureşti: Carne posibil alterată descoperită într-un hipermarket


Aproape 500 de kilograme de carne care nu era etichetată corespunzător şi posibil alterată au fost descoperite într-un hipermarket din Bucureşti, la un control al poliţiştilor şi al inspectorilor sanitar-veterinar, toate produsele cu probleme fiind retrase de la vânzare, iar inspectorii urmărind să afle acum dacă produsele au ajuns şi pe rafturi. „Produse congelate cu arsuri de congelare și ambalaje deteriorate, deficiențe de etichetare, mici și cârnați, neafișare prețuri la carnea de miel, produse lactate vândute vrac, condiții de depozitare necorespunzătoare”, a declarat ieri Marius Dunca, preşedintele ANPC. Reprezentanţii hipermarketului se apără şi susţin că instituţia respectă toate normele de igienă, sănătate publică şi siguranţă alimentară aflate în vigoare, precum şi standardele interne aferente. La scurt timp după control, angajaţii hipermarchetului au luat la verificat pachetele de carne expuse la vânzare pentru a descoperi dacă mai există şi alte produse îndoielnice. Marfa confiscată din depozitul hipermarchetului depăşeşte 9 milioane de lei şi urmează a fi distrusă, conform Digi24.


Nato îşi intensifică prezenţa în România


Miercuri, Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că planurile de apărare pentru toate ţările aliate, inclusiv România, vor fi revizuite şi actualizate, dar există o atenţie sporită pentru interesele ţărilor de pe flancul sud-estic al Alianţei, aflate în apropierea unei crize care destabilizează toată zona euroatlantică. De asemenea, Anders Fogh Rasmussen a anunţat miercuri o întărire a măsurilor de apărare aeriană, maritimă şi terestră în ţările Europei de Est. "Am făcut deja o serie de paşi, inclusiv să creştem misiunea noastră de poliţie aeriană deasupra statelor baltice sau să efectuăm zboruri de supraveghere cu avioane AWACS deasupra Poloniei sau României. Astăzi am căzut de acord asupra unui nou pachet pentru a ne întări apărarea colectivă şi a demonstra tăria solidarităţii aliate. Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave la apă şi mai multă pregătire la sol. De exemplu, avioanele vor zbura în număr mai mare deasupra regiunii baltice, nave aliate vor fi desfăşurate în Marea Baltică, estul Mediteranei şi oriunde altundeva va fi necesar", a declarat secretarul general al NATO, potrivit Agerpres.


Ministru ucrainean: 3 separatişti proruşi au fost ucişi, 13 răniţi şi 63 reţinuţi


Cel puţin trei separatişti proruşi au murit în urma confruntărilor de la Mariupol, în apropiere de Marea Azov, au anunţat autorităţile de la Kiev. Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat într-un mesaj postat joi pe pagina sa de Facebook că trei separatişti proruşi au fost ucişi. "Potrivit datelor preliminare, trei atacatori au fost ucişi, 13 răniţi şi 63 reţinuţi", a scris el, precizând că separatiştii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi alte dispozitive incendiare în timpul confruntărilor, relatează Sky News.


UE, somată să recunoască independenţa Transnistriei


Evgheni Şevciuk, liderul regiunii separatiste din Republica Moldova, afirmă că Uniunea Europeană trebuie să recunoasca independenţa Transnistriei dacă vrea "pace şi stabilitate". “Uniunea Europeană trebuie să recunoască Transnistria, care nu prezintă şi nu va prezenta niciun risc pentru Blocul comunitar. Doar în acest mod va fi creată o zonă de stabilitate regională”, a spus Şevciuk într-un interviu. “Sovietul Suprem” de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare adresată Dumei de Stat, Consiliului Federaţiei Ruse şi preşedintelui rus, Vladimir Putin, în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi unirii cu Rusia, scrie Cronica română.