ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare dimineaţă, ActiveNews.ro îţi prezintă cele mai importante titluri din presă:

Statul majorează rovinieta

Autoritățile au vrut să majoreze rovinieta plătită de șoferi în toamna anului trecut, sub motiv că cheltuielile de întreținere a drumurilor naționale sunt tot mai mari, iar nivelul de taxare din România este printre cele mai mici din Europa. Departamentul Marilor Proiecte a inițiat chiar un proiect de ordonanță de urgență în acest sens, însă el nu a mai fost aprobat. Dar acum, autoritățile au în intenție majorarea taxei de drum, iar acest lucru este menționat expres în documentele publicate pe site-ul Ministerului Transporturilor referitoare la master planul general de transport, iar cea ce pare destul de hilar este justificarea acesteia: “Creşterea preţului vinietei ar ajuta la justificarea creşterilor cheltuielilor pentru întreţinere“, scrie Capital.

De luni, moldovenii beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE

Din 28 aprilie, cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize pe un termen de 90 de zile pe parcursul a şase luni în toate statele membre ale UE, cu excepţia Marii Britanii şi a Irlandei, plus statele membre Schengen care nu fac parte din UE - Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein, însă nu vor avea dreptul de muncă, studii şi reîntregirea familiei. Vor putea beneficia de acest regim doar deţinătorii paşapoartelor biometrice. În prezent, din cei aproximativ 2,5 milioane de cetăţeni moldoveni care deţin paşapoarte, aproximativ 750.000 au paşapoarte biometrice, conform Capital.

Incendiu puternic la un restaurant din centrul Clujului

Luni dimineaţă, un incendiu a izbucnit la un restaurant din centrul municipiului Cluj-Napoca, pompierii intervenind timp de peste două ore pentru stingerea focului. Incendiul a izbucnit în jurul orei 4:30 la un restaurant de pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca, unde se află mai multe unităţi medicale, între care Spitalul Judeţean de Urgenţă. "În urma incendiului acoperişul restaurantului s-a prăbuşit şi o persoană a fost rănită şi transportată la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) 1 Cluj. Clădirea restaurantului, un imobil format din parter şi etaj, a fost distrusă în întregime", a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj. Rănitul este un bărbat angajat al restaurantului, care a suferit arsuri la mâini şi este în afara pericolului, iar la momentul izbucnirii focului în local nu se aflau şi alte persoane, acesta fiind închis, anunţă Mediafax.

Tensiunile din regiune ar putea tripla cheltuielile militare ale României

Implicaţi­ile tensiunilor de la 450 km de graniţele României se văd pentru prima dată în economie, după ce Ministerul Apărării a anunţat Avioane Craiova, Aerostar Bacău şi IAR Braşov că va mări comenzile de două până la patru ori. Decizia vine în contextul crizei de securitate din regiune cauzată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi continuarea stării de tensiune, care tinde să se accentueze. Pentru suplimentarea comenzilor este nevoie însă şi de o hotărâre de guvern privind suplimentarea bugetului alocat Ministerului Apărării pentru acest an, care se ridică la 6,8 miliarde de lei (1,5 mld. euro), adică puţin peste 1% din PIB. Spre comparaţie, înain­te de conflictul cu Rusia, Ucraina aloca circa 2,7% din PIB pentru apărare, Rusia o pondere de aproximativ 3,8%, iar cheltuielile de înzestrare ale SUA se cifrau la circa 3,9% din PIB. Dacă intenţiile de majorare a cheltuielilor bugetare alocate pentru apărare se vor concretiza, companiile care activează în această industrie vor fi printre puţinii beneficiari ai crizei din regiune, potrivit Ziarul financiar.

Creditorii protestează luni la Parlament împotriva clauzelor abuzive din contractele bancare

Luni, trei asociaţii care apără drepturile consumatorilor protestează în faţa Parlamentului şi în Parcul Izvor din Bucureşti, motivul protestului fiind modificările şi completările aduse Legii privind clauzele abuzive din contractele bancare. Este vorba despre cele referitoare la dobânzi şi comisioane, care nu vor mai putea fi scoase din contract, ci doar modificate pe înţelesul tuturor. În plus, cei care vor să dea banca în judecată trebuie să vină până la Bucureşti, unde va exista singura instanţă competentă să judece astfel de procese, şi doar după ce ANPC analizează cererea şi o găseşte pertinentă sau nu o găseşte pertinentă. Este o prevedere neconstituțională care îngrădeşte accesul la justiție, spun avocaţii. Amendamentele au fost propuse de Asociaţia Română a Băncilor, iar decizia finală în privinţa legii va fi luată de Camera Deputaţilor, informează Digi24.


Cel puţin zece morţi în urma tornadelor care afectează SUA


Duminică seara, autorităţile din Oklahoma şi Arkansas au anunţat că cel puţin zece persoane au murit în urma tornadelor care afectează sudul şi sud-vestul Statelor Unite, conform Realitatea.net.


Premierul sud-coreean a demisionat


Duminică, premierul sud-coreean Chung Hong-won a demisionat, asumându-şi responsabilitatea pentru naufragiul feribotului Sewol, care s-a soldat cu peste 300 de morţi şi dispăruţi, la 16 aprilie. Într-un gest considerat obligatoriu pentru oficiali guvernamentali sau patronii firmei sud-coreene vizaţi de critici, Chung Hong-won şi-a anunţat demisia în direct, la televiziune. “Îmi cer scuze pentru că am fost incapabil să împiedic producerea acestui accident şi incapabil să-i gestionez corect urmările”, a declarat el. “Consider, în calitate de premier, că este necesar să îmi asum responsabilităţile şi să demisionez”, a continuat Chung Hong-won, informează Mediafax.


Şeful OSCE cere eliberarea observatorilor deţinuţi în estul Ucrainei


Duminică, şeful în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul elveţian al Afacerilor Externe, Didier Burkhalter, a condamnat detenţia observatorilor OSCE de către rebelii proruşi din estul Ucrainei şi a cerut eliberarea lor. Unul dintre cei opt observatori a fost eliberat duminică seara din motive de sănătate şi a părăsit locul de detenţie, respectiv primăria din Slaviansk (est), însoţit de doi negociatori ai OSCE. În total, 12 persoane - opt străini şi patru ucraineni - a fost reţinute vineri de către separatişti, care i-au calificat duminică drept "prizonieri de război" şi vor să îi predea în schimbul altor persoane deţinute de autorităţile ucrainene, conform Mediafax.