ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Învăţământul în limba română dispare din Târgu Mureş. În localitatea Sovata, de exemplu, clasele cu predare în română sunt considerate minoritare şi trebuie comasate pentru ca elevii să poata învăţa în limba naţională.

Un grup de părinţi s-a revoltat după ce aceştia au aflat de la directorul şcolii că elevii din clasa a şasea vor învăţa în aceeaşi clasă cu cei dintr-a opta, pentru că nu mai există profesori şi fonduri pentru "minoritatea română".

Părinţii au fost sfătuiţi să îşi înscrie odraslele la clasele cu predare în maghiară, care abundă în şcolile din localitate, sau să strângă chiar ei bani pentru profesorii români, notează Cotidianul.

Părinţii nu au cedat şi au informat Inspectoratul Şcolar Mureş, solicitând remedierea situaţiei:

"Prin prezenta, părintii clasei a-VI A (secţia română), din cadrul Gimnaziului Domokos Kazmer Sovata, potrivit tabelului anexat, ne adresăm dvs. cu următoarea doleanţă.

Elevii clasei a VI A, în număr de 9 elevi, au fost comasaţi în clasă simultană cu elevii clasei a VIII A, şi aceştia în număr de 9 elevi, lucru cu care nu suntem de acord, întrucât se diminuează procesul de învăţământ , respectiv, în loc de 50 minute ora de studiu, aceasta va fi de 25 minute.

În urma discuţiilor purtate cu conducerea unităţii şcolare, am primit explicaţii potrivit cărora o clasă trebuie să aibă cel puţin 15 elevi în cazul minorităţilor naţionale. Ori, clasa a VI A secţia română nu constituie o minoritate naţională aşa cum este definită în Constituţia României, ci este o majoritate naţională, chiar dacă în zona (loc.Sovata) este o minoritate în comparaţie cu populaţia de etnie maghiară.

Aşadar, domnule inspector şef, vă rugăm să faceţi cât mai urgent posibil demersurile necesare pentru aprobarea clasei a-VI A (secţia română) ca şi clasă independentă. În caz contrar, vom fi nevoiţi să transferăm copiii la şcoli din alte localităţi sau să apelăm la foruri superioare, respectiv instanţele de judecată.

În speranţa că cererea noastră va fi analizată cu seriozitate, şi deasemenea aprobată , vă mulţumim anticipat.

Sovata: 15.09.2014"

Consiliul Local Târgu Mureş a decis desfiinţarea unui liceu românesc şi înfiinţarea unui liceu maghiar

În ultimii ani, în Sovata s-au desfiinţat două licee cu predare în limba română, iar un altul a fost comasat după ce clădirea în care funcţiona a fost retrocedată Bisericii Romano-Catolice. În aceeaşi perioadă şi în aceeaşi localitate au fost înfiinţate patru noi şcoli cu predare în limba maghiară.