ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, CE a anunțat că a dat în judecată România pentru nerespectarea legislaţiei UE referitoare la deşeurile din industriile extractive, în cazul iazului Boşneag, în care au fost deversate deşeuri generate de exploatarea minelor de cupru şi de zinc din Moldova Nouă, potrivit unui comunicat al Executivului european, citat de mediafax.ro.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Iazul Boşneag, un iaz de decantare de 102 hectare în care au fost deversate deşeuri generate de exploatarea minelor de cupru şi de zinc din Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin, este aproape abandonat şi reprezintă o sursă majoră de poluare, răspândind praf toxic care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană şi pentru mediu, iar Comisia precizează că România a fost de acord să ia măsuri pentru a soluţiona problema, însă progresele au fost insuficiente.

"Având în vedere gravitatea riscului în acest caz şi la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potočnik, Comisia introduce o acţiune împotriva României în faţa Curţii de Justiţie a UE, în scopul de a se asigura că sunt luate mai rapid măsuri corective", precizează sursa citată.

Tot joi, Comisia a cerut României, Spaniei, Letoniei şi Poloniei să pună în aplicare normele UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Astfel, CE "solicită insistent României, Spaniei, Letoniei şi Poloniei să trimită detalii despre modul în care este transpusă în drepturile lor naţionale legislaţia UE referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), o obligaţie care trebuia îndeplinită până la 14 februarie 2014".

Noua Directivă DEEE înlocuieşte şi actualizează norme mai vechi referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice, vizând atât prevenirea sau reducerea impacturilor negative pe care le au asupra sănătăţii umane şi asupra mediului generarea şi gestionarea de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cât şi îmbunătăţirea eficienţei şi a impacturilor de ansamblu ale utilizării resurselor.