ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


1Ţara noastră nu are nevoie de sloganuri electorale, de eterna limbă de lemn a politicienilor. România „lucrului bine făcut” este România cetăţenilor ce-şi apără drepturile, cu sau fără avocat, în afara oricărui partid politic.

În bine-cunoscutul de acum caz al Băiculeştiului, comună ce refuză să respecte o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în favoarea unui cetăţean, vedem acum că Prim-Procurorul din Curtea de Argeş înţelege să aplice legea, chiar dacă este dureroasă pentru edilii unei comune. Amintim că publicaţia noastră a scris în nenumărate rânduri despre acest caz flagrant (aici, aici ...) fără ca vreo instituţie de control a Statului sa se auto-sesizeze.

Prin „Ordonanţă” din data de 17 aprilie 2015, Prim-Procurorul Parchetului Judecătoriei Curtea de Argeş dispune „admiterea plângerii formulate de petenta Niculescu Simona Lucia”, „Infirmarea ordonanţei procurorului”, „Restituirea dosarului în vederea reluarea cercetărilor, completării probatoriului şi adoptării unei soluţii legale şi temeinice, motivată în drept şi în fapt, stabilindu-se termen pentru finalizarea cercetărilor data de 15.06.2015”.

Soluţia adoptată este interesantă din multe puncte de vedere, atât prin temeinicia motivării admiterii plângerii (7 pagini dintre care o pagină citat de doctrină) cât prin imperativele enunţate la sfârşitul Ordonanţei. Doamna Prim-Procuror nu se mulţumeşte să justifice LEGAL de ce un ofiţer de poliţie nu poate da o soluţie nejustificată in drept, aminteşte şi procurorilor că ei au obligaţia de a o justifica dacă o acceptă ca atare. Mai mult, se aminteşte procurorului că omisiunea cercetării penale al unui capăt de cerere conferă nelegalitate soluţiei. În limbaj simplu, nu ne putem preface că nu există unele cereri, chiar dacă până acum nu ne-am mai lovit de ele. Cum ar fi analizarea legalităţii unui proiect.

După ce a arătat cu subiect şi predicat atât procurorului cât şi poliţiştilor că soluţiile pronunţate în dosar nu au bază legală, doamna Prim-Procuror trasează sarcini precise, din care reţinem ÎN PRIMUL RÂND să analizeze TOATE susţinerile petentei (cuprinse în plângerile penale, în declaraţiile acesteia dar şi în plângerile împotriva ordonanţei procurorului), să se pronunţe motivat în sensul admiterii sau respingerii mijloacelor de probă. Ştiind că acest dosar se bazează pe hotărâri judecătoreşti, că mijloacele de probă suplimentare sunt raporturi ale corpului de control al Prefectului, aşteptăm cu interes respingerea acestor mijloace de probă.

ÎN AL DOILEA RÂND, să se efectueze cercetări şi sub aspectul infracţiunii de „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi” (situaţie în care sunt multe comune din România, unde certificatele de urbanism sau autorizaţiile de construcţii sunt eliberate de persoane ce nu au studii de specialitate), dar mai ales să se analizeze legalitatea proiectului şi a tuturor înscrisurilor ce stau la baza acestuia. Adică va fi analizat din punct de vedere penal (al LEGALITĂŢII) lungul şir de înscrisuri făcute de către persoane fără calitate legală din cadrul Primăriei Băiculeşti.

ÎN AL TREILEA RÂND, să se administreze TOATE mijloacele de probă concludente şi necesare pentru justa soluţionare a cauzei.

ÎN AL PATRULEA RÂND, să se analizeze dacă există sau nu vreunul dintre cazurile care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale. Adică dacă fapta este sau nu infracţiune penală (a lăsa nerespectată atâta timp o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă) sau dacă fapta a fost săvârşită fără vinovăţia prevăzută de lege (ştiind că argumentul necunoaşterii legii nu poate fi primit ca şi apărare nici din partea unui simplu cetăţean, darămite a membrilor administraţiei publice ...).

Nici nu ştim care din considerentele finale constituie o palmă mai mare peste obrazul celor ce au înţeles să claseze o plângere penală într-un dosar ce a adunat peste 200 de pagini de dovezi, susţineri.

Cert este că la Curtea de Argeş în acest caz se va respecta legea, de voie sau de nevoie. Întâmplare sau nu, această plângere a fost aşa de temeinic analizată după ce partea vătămată a fost nevoită să o depună prin e-mail la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiindcă la Parchetul Curtea de Argeş i se refuza confirmarea plângerii prin e-mail şi expira termenul legal în care se putea contesta ordonanţa de clasare.

Ştiind că dreptul este compus din legislaţie, jurisprudenţă şi doctrină, această Ordonanţă poate fi de folos multor români ce se lovesc de abuzuri similare. În speranţa că vom scrie din ce în ce mai puţin despre aceste cazuri flagrante.

România LUCRULUI BINE FĂCUT este prin urmare a fiecărui român care îşi urmăreşte respectarea drepturilor lui, garantate de altminteri prin Constituţie şi prin numeroase texte legale, interne sau internaţionale. Deoarece despre ajutorul dat din partea celor ce utilizează numai ca şi slogan electoral aceste concepte, ne-am lămurit. Pe data de 10 martie 2015 apărea tot în publicaţia noastră o scrisoare deschisă ce a fost semnată de peste 130 de români, din ţară şi din străinătate, ce cereau Preşedintelui Ţării să ia atitudine în acelaşi caz (https://activenews.ro/exasperati-de-abuzurile-din-administratie-mai-multi-romani-i-au-trimis-o-scrisoare-deschisa-presedintelui-iohannis-ne-este-sila-de-caracatita-statului-pe-care-il-reprezentati_1889877.html).

Cu toate că astăzi expiră cele 45 de zile constituind termenul MAXIM legal de răspuns, de la administraţia prezidenţială ni s-a răspuns că se va analiza.

La anul şi la mulţi ani !