ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gazul românesc va ajunge în curând în Republica Moldova. Contractul de livrare a fost semnat luni de către autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti. Livrările vor începe din ianuarie 2015, prin gazoductul Iaşi-Ungheni. Gazul importat din România va fi cu aproximativ 50 de dolari mai ieftin decât cel rusesc.

De la 1 ianuarie prin conducta Iaşi-Ungheni va curge gaz românesc. Contractul a fost semnat astăzi de cele două părţi: română şi moldoveană.

Este un prim-pas în reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia, au declarat oficialii.

Moldova va cumpăra gaz de peste Prut la preţul de 1010 lei româneşti pe mia de metri cubi, echivalentul a 277 de dolari, cu 100 de dolari sub nivelul de 378 dolari la care în prezent Moldova cumpără de la grupul rus Gazprom.  Deocamdată, de primele livrări se vor bucura locuitorii din zona oraşului Ungheni.

Ministrul Economiei a anunţat că gazoductul Iaşi-Ungheni urmează să fie extins până la Chişinău. Lucrările de construcţie vor începe în a doua jumătate a anului viitor.