ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul trecut, românii care lucrează în străinătate au trimis acasă 4,2 miliarde de euro, mai mult decât au investit străinii în țara noastră, cei mai mulți bani venind de la românii care lucrează în Italia, peste 900 milioane de euro, deși în Spania se află cea mai mare comunitate de români din diasporă, anunță Digi24.

În clasament, după Italia, urmează Germania, SUA și abia apoi Spania, țară cu un șomaj mare care a afectat și comunitatea românească. Banii care au venit din Spania în România nu însumează nici măcar 400 milioane de euro. Între 2005 și 2010, Spania s-a aflat pe poziția a doua a clasamentului, iar schimbarea este pusă pe seama profitului diferit al emigranților români.

Conform specialiștilor BNR, anul trecut au venit mai mulţi bani din SUA decât din Spania, deoarece românii care lucreaza peste ocean, deși mai puțini la număr, sunt supra-specializați, deci au salarii mai mari față de muncitorii români din Spania. De regulă, lucrătorii din țările mediteraneene precum Spania, Italia, Portugalia sau Grecia sunt mai puțin calificați și au salarii mai mici.

Urmează în clasament Germania, Franța și Marea Britanie care au un grad de instruire mai înalt şi, în consecinţă, trimit mai mulți bani.

În ansamblu, sumele trimise în țară de românii care lucrează în străinătate au scăzut anul trecut cu 200 milioane de euro, față de 2012.

În 2008, însă, banii trimişi acasă de romanii care lucrau peste graniţă au totalizat 7,8 miliarde de euro.